Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lärare slog larm om vapen – kidnappades

Läraren larmade om beväpnade ungdomar nära skolan i Angered. Då kidnappades och misshandlades hon med syftet att skrämmas till tystnad. Ur Efterlyst/TV3.
Läraren ”Maria”, som egentligen heter något annat.
Foto: Efterlyst. / Efterlyst.
Kenny Adersjö, polisutredare.
Foto: Efterlyst. / Efterlyst.
Lärarens ströps i samband med kidnappningen.
Foto: Efterlyst. / Efterlyst.
Lärarens skador.
Foto: Efterlyst. / Efterlyst.

Läraren larmade om beväpnade ungdomar nära skolan i Angered i Göteborg.

Då kidnappades och misshandlades hon – med syftet att skrämmas till tystnad.

Något gärningsmännen lyckades med.

– Jag ångrar att jag berättade om brottet, säger kvinnan i ”Efterlyst” i TV3.

Tisdagen den 25 augusti förra året fick polisen i Göteborg flera larm om att kriminella hade satt upp vägspärrar i stadsdelen Angered i östra Göteborg. 

En av de som märkte av oron i stadsdelen var läraren ”Maria”, som egentligen heter något annat, på Lövgärdesskolan. Hon får syn på två unga killar som hon förstår är beväpnade, larmar skolledningen som ringer polisen.

– Det blir ett stort polispådrag, säger polisens utredare Kenny Adersjö till ”Efterlyst” i TV3.

Läraren kidnappas på kvällen

Polisen hittar inga vapen, insatsen trappas ner och på eftermiddagen sätter sig Maria i bilen för att åka hem. Bakom henne kommer en bil med hög hastighet.

Bilen svänger in på tvären så att Maria måste stoppa sin bil. Två män springer ut ur bilen. Hon får ett skärp runt halsen och kan inte andas och hinner tänka: 

– Ska jag dö nu? Jag trodde att det var över.

Männen kör henne till en skolgård där hon blir misshandlad. Maria hörs av polisen och snart sitter en man häktad misstänkt för bland annat människorov, grov misshandel och övergrepp i rättssak. 

– Det fanns en period av utredningen när vi hade ganska gott hopp om att lösa det här, säger polisens utredare Kenny Adersjö.

Man från kriminellt nätverk misstänks

Mannen som sitter häktad har en ledande roll i ett kriminellt nätverk. Det tar inte lång tid förrän hoten når Maria.

Några dagar efter misshandeln ringer hon polisen och tar tillbaka allt. Hon vädjar till polisen att lägga ner utredningen. Hoten blir allt mer intensiva, både mot Maria och hennes familj.

– När jag fick en bild skickad till mig på mina föräldrars hus, där jag sig min mamma i fönstret. Det gjorde mig helt hysterisk. Där och då hade nog kunnat ha vilka krav som helst och jag hade gjort det, säger läraren.

Hade hon gått vidare med sitt vittnesmål hade hon fått personskydd av polisen – något som skulle betyda en flytt till hemlig ort och att helt bryta kontakten med sin familj. Hon tackar nej och utredningen läggs ner. 

Maria säger i tv-inslaget att hon alltid försökt visa civilkurage och stå upp för att bryta tystnadskulturen men ser hur inte hon hade kunnat agera annorlunda.

– Jag ångrar att jag berättade om brottet. Hade jag inte gjort det hade jag kunnat leva ett normalt liv i dag.

Se mer:

Brottsstatistik 2020 från Brottsförebyggande rådet (Brå).