Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lärare erbjöd elev högre betyg – i utbyte mot sex

Greppade tag om elevs hals och sa: ”Strypsex är najs” • Nu åtalas han
Obs! Genrebild.
Foto: Thomas Karlsson / DN TT NYHETSBYRÅN
Foto: ALEX LJUNGDAHL

I samband med ett betygssamtal misstänks gymnasieläraren ha erbjudit sin elev högre betyg i utbyte mot sex.

Han ska vid ett tillfälle också tagit tag om en elevs hals och sagt:

– Strypsex är najs.

Nu åtalas mannen för sex fall av sexuellt ofredande mot elever.

Händelserna ska ha inträffat på en gymnasieskola i Uddevalla kommun under 2017 och 2018.

Det hela blev dock känt för ledningen en tid senare.

I torsdags väckte åklagaren åtal mot gymnasieläraren, en man, för totalt sex fall av sexuellt ofredande mot sex olika kvinnliga elever.

Vid ett av tillfällena ska läraren i samband med ett betygssamtal ha sagt att eleven kunde få högre betyg genom att blanda in sexuella handlingar, framgår av åtalet.

La handen på låret

Vidare ofredade han, enligt åtalet, vid ett tillfälle en kvinnlig elev genom att greppa tag om hennes hals och säga ”strypsex är najs” eller något med liknande innebörd.

Någon gång i slutet av vårterminen 2018 ska läraren också ha lagt sin hand på en kvinnlig elevs lår och sagt något i stil med:

– Jag får hålla här eftersom jag inte får ta på din rumpa.

Sedan de misstänkta brotten uppdagades har mannen haft anpassade arbetsuppgifter som innebär att han inte haft direkt arbete med elever, uppger Staffan Lindroos, förvaltningschef barn och utbildning i Uddevalla kommun.

Nu stängs han av

Nu har de dock beslutat att den misstänkte mannen ska stängas av från sin tjänst i en månads tid, till och med den 20 oktober.

Beslutet fattades under fredagen.

– Detta är en utredning som pågått i två år. Vi har efterfrågat med jämna mellanrum vad som händer och inte fått något besked. Men då fick vi besked i dag (läs: fredag) att det går till åtal och då blir den här frågan mycket, mycket allvarligare. Då har vi bedömt att detta motiverar att läraren stängs av från sin tjänst, säger Staffan Lindroos.

Var inte elevernas berättelser redan då allvarliga nog för avsked, eller behövs en fällande dom?

– Vi gjorde en internutredning och kom fram till att detta ska lämnas till polisen för utredning. Vi är ju inte en polismyndighet. Men under en utredning finns det väldigt mycket arbetsrättsliga regler vi måste följa. I och med att detta inte är utrett till fullo finns heller inga arbetsrättsliga skäl för att avsluta tjänsten.

Har nekat till brott

Vad händer om han döms?

– Jag vill inte föregå den här rättsliga processen, som du säkert förstår. Nu kommer vi följa den här domstolsprocessen och så får vi se vad man kommer fram till i eventuellt en dom eller ett frikännande.

Läraren har nekat till samtliga sex åtalspunkter, framkommer av åtalet.

Se också: