Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Långa fängelsestraff för dubbla bombdåd

Se bilderna från bombdådet i Landvetter den första november förra året
En bil sprängdes i luften med fem kilo dynamit och flera andra fordon fattade eld för nästan ett år sedan.Foto: Läsarbild
Tre män har varit inför rätta för inblandning i två bombdåd – ett i Landvetter och ett i Angered i fjol.Foto: Läsarbild

Tre män har varit inför rätta för inblandning i två bombdåd – ett i Landvetter, där en bil sprängdes i luften och landade på taket, och ett i Angered i fjol.

Under tisdagen föll hovrättens dom.

De tre männen döms till respektive tolv, nio och tre års fängelse för diverse grova brott, det är en ändring av samtliga domarna från tingsrätten. 

Det var den första november förra året som sprängningen på parkeringsplatsen i Landvetter skedde. En bil sprängdes i luften med fem kilo dynamit och flera andra fordon fattade eld. 

Tisdagens hovrättsdom som omfattar det bombdådet och ytterligare ett som inträffade i Angered någon månad tidigare.

– Stora delar av både den yttre och inre entrén förstördes. Det var en kraftig bomb på cirka tre kilo dynamit, som detonerade och det är ett under att ingen kom till skada, har utredningsledaren Kajsa Beckman vid polisen i region Väst tidigare sagt om bomben i Angered.

Tingsrätten dömde de tre männen mot deras nekande.

Straffen ändras i hovrätten 

En dömdes till 13 års fängelse för bland annat försök till mord och grov allmänfarlig ödeläggelse. Den andra dömdes till 10 års fängelse för bland annat anstiftan av grov allmänfarlig ödeläggelse. Den tredje dömdes till sex månaders fängelse för medhjälp till allmänfarlig ödeläggelse. 

Domarna överklagades och hovrätten ändrar nu i samtliga.

Den man som i tingsrätten dömdes till 13 års fängelse får straffet sänkt med ett år i hovrätten, han döms för bland annat mordförsök för försök till mord, grov allmänfarlig ödeläggelse grovt olaga got och grovt vapenbrott. 

Också straffet för den andra sänks, från tio år till nio. Han döms för bland annat medhjälp till allmänfarlig ödeläggelse, grovt brott vid två tillfällen och för medhjälp till grovt olaga hot. 

För den tredje blir det en straffskärpning, från 6 månader till tre år. Han döms för medhjälp till grov allmänfarlig ödeläggelse. 

Utredning under Rimfrost

Utredningen om ärendet skedde inom ramen för den nationella särskilda händelsen Rimfrost och har förgreningar till andra delar av landet. Polisen i region Väst har bland annat samarbetat med region Syd.

– Vi har haft en bra uppställning med analytiker och tekniker i ärendet. Elektroniska spår är en viktig bas i den här typen av utredningar. Vi har en upparbetad metod, där olika funktioner jackar i varandra på ett bra sätt. Det handlar om grov organiserad brottslighet och en avancerad utredning. Det kräver resurser och kvalificerad personal som kan jobba över tid, sa utredningsledaren Kajsa Beckman i ett uttalande i samband med att åtal väcktes.

Se också: 

Så många brott anmäldes i Västsverige förra året