Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Kände ilska” – mördade sin pappa och mamma

Ett gift par hittades döda i sin villa i Hjo. En person i parets närhet misstänks för dubbelmordet.Foto: CHRISTIAN SVENSSON / CHRISTIAN SVENSSON
En rättpsykiatrisk undersökning har visat att personen lider av en allvarlig psykisk sjukdom. I tidigare brev har personen uttryckt sitt hat mot läkarparet: ”Jag hatar dem”.
Under fredagen förväntas åtalet komma i målet.Foto: CHRISTIAN SVENSSON / CHRISTIAN SVENSSON TT NYHETSBYRÅN
Den misstänkta gick efter mordet till ICA och köpte cigaretter.

Ett gift läkarpar hittades döda i sin villa i Hjo i mars. 

Under fredagen åtalades ett av deras barn misstänkt för dubbelmordet.

– Det var aldrig min mening att någon, jag visste inte ens att de dog, det blev en sådan stridighet och de låste in sig på rummet, berättar den misstänkte i polisförhören.

Personen uppger också att föräldrarna sedan barndomen har misshandlat personen psykiskt och fysiskt sedan barndomen. 

Det var på kvällen den åttonde mars i år som dubbelmordet tros ha ägt rum i Hjo. Det upptäcktes sedan en blodig person sent på söndagskvällen hittats i centrala Hjo.

Enligt åtalet ska personen huggit båda sina föräldrar med kniv och sedan gått ut på stan och bland annat vandrat in på Ica och köpt cigarretter. 

Sedan polis tillkallats ledde den blodiga gärningsmannen dem till en villa - där en man och en kvinna hittades döda.  

Mannen och kvinnan var gifta. De båda var båda verksamma inom vården på uppsatta och ansvarsfyllda positioner. Mannen var läkare, känd för många i Hjo och på andra orter i Skaraborgsområdet, och kvinnan var en uppskattad enhetschef inom vården.

Den misstänkta är ett av parets barn.

Åtalas för mord

Den misstänkta benämns i utredningen genomgående som ”hon”, på grund av en påbörjad könskorrigering som också nämns i utredningen. Hon åtalades under fredagen misstänkt för mord i Skaraborgs tingsrätt.

”...genom att uppsåtligen vid flera tillfällen hugga BO med en kniv varvid målsäganden tillfogats ett flertal stick- och skärskador”, går det att läsa i åtalet.

Enligt åtalet har den misstänkta mördat båda offren med ”flera hugg med kniv”.

Hon åtalas även för ringa narkotikabrott och även för skadegörelse då hon under tiden i häktet förstört bland annat inredning och böcker till ett värde av 9 600 kronor.

Jenny Karlsson är åklagare och enligt henne råder det ingen tvekan om åtalet.

– Sammantaget, med det som har kommit fram i förundersökningsprotokollet och från de personer som är hörda, menar jag på att det inte är någon tvekan om att det rör sig om mord, säger Jenny Karlsson

Hur ser du på bevisningen?

– Den är god. Den består av både teknisk undersökning av brottsplatsen och även en omfattande skadebild på målsägandena.

GT har sökt den misstänktas advokat.

Den misstänkte allvarligt psykiskt sjuk

En rättpsykiatrisk undersökning har gjorts på den misstänkta för att fastställa om personen var psykiskt sjuk vid gärningen. 

Undersökningen visar att den mordmisstänkta är allvarligt psykiskt sjuk, och de misstänkta gärningarna ska ha begåtts under en allvarlig psykisk störning. I utlåtandet står det också att personen på grund av det här inte insett gärningens innebörd. 

I tidigare brev till och från föräldrarna, som ingår i polisutredningen, har den misstänkte personen beskrivit återkommande besök på psykmottagningar. Bland annat kopplat till den könsdysfori som tas upp i utredningen.

I breven beskrivs ett starkt men ogrundat hat mot de två mördade. 

Fanns en hotbild under flera år

GT har tidigare kunnat avslöja att polisen i flera år vetat om att det funnits en hotbild mot det mördade läkarparet – och att de fruktade ett kommande dubbelmord. 

Men ärendet lades ner. 

– Det fanns en rädsla och det var ju vad man befarade då, men det var inte så uttalat så att det gick att göra någonting, har tidigare vice chefsåklagaren Marianne Aldén tidigare berättat för GT.

Hon sa också:

– Men att detta bara blev avskrivet sen var olyckligt.

Den misstänkta nekar till mord men har i polisförhör delvis gett sin syn vad som hände den ödesdigra mordkvällen. Hon uppger att hennes mamma hotade henne med en kökskniv.

– Hon hotade mig och hånade mig så jag tar den från henne. Det var aldrig min mening, det var aldrig min mening.

Förhörsledaren frågar då:

Vad är det som inte var din mening, vad är det som händer?

– Jag får så mycket ilska så jag hugger henne men det var ju aldrig min vilja att döda någon. Pappa anfaller mig bakifrån han har en sådan där Taser eller vad de heter han slår mig och sparkar mig och jag åker ner på golvet och det blir en strid jag ville aldrig, jag ville aldrig. Det var aldrig min mening att någon, jag visste inte ens att de dog, det blev en sådan stridighet och de låste in sig på rummet.

– Jag trodde inte att de skulle dö, jag trodde att de levde.

Därefter lämnar den misstänkte föräldrarnas bostad och beger sig ut på stan där en mängd vittnen ser henne nedblodad. Efter en stund tar polis hand om personen och ytterligare lite senare hittas föräldrarna döda i sin bostad.

 

Brottsstatistik 2019 från Brottsförebyggande rådet (Brå)