Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kyrkoprofil får tillbaka uppdrag efter sexköp

Kyrkomannens pengar låg kvar på nattduksbordet när polisen slog till.Foto: Polisen
Polisen slog till mot lägenhetsbordellen i Örebro i november förra året. Den högt profilerade kyrkomannen blev bordellens sista kund.Foto: Polisens förundersökning
Den rumänska kvinnan uppger att hon och en väninna hyrde lägenheten via förmedlingssajten airbnb.Foto: Polisen

Den profilerade kyrkomannen greps utanför en lägenhetsbordell i centrala Örebro.

Han nekade först till alla misstankar om sexköp men efter att DNA-analysen överbevisade honom så erkände han.

Han blev fråntagen uppdrag av sin arbetsgivare inom en religiös verksamhet efter avslöjandet.

Något han nu fått tillbaka. 

Den profilerade kyrkomannen greps den 20 november förra året utanför en lägenhetsbordell.

I förhör förnekade han att han köpt sex. 

Kyrkomannens förklaring till att han var på adressen i Örebro, var att han följt med en vän dit och vännen hade varit inne hos kvinnan. Mannen ville dock inte berätta för polisen vem vännen var. 

Men polisens utredare hade ett trumfkort, de kunde koppla mannen till kvinnans sovrum genom DNA-analys.

Då erkände han hur han kommit i kontakt med kvinnan via en prostitutionssajt på internet. 

– Jag betalade henne sedan gick jag därifrån, sa kyrkomannen som varit starkt engagerad i moral- och familjefrågor och även deltagit i samhällsdebatten i förhör.

Kyrkomannen fann den rumänska kvinnan via en prostitutionssajt på internet och höll kontakt via sms.Foto: Polisen

Blev av med uppdrag efter avslöjande

Först efter att GT i början av juni kunde avslöja att mannen tilldelats ett strafföreläggande och erkänt köp av sexuella tjänster, fick hans arbetsgivare inom en religiös verksamhet kännedom om händelsen – och han blev av med alla sina uppdrag.  

– Det är mycket allvarligt och en katastrof det som hänt och det finns inga ursäkter för detta. Det strider mot värdegrunden. Vi tar fullständigt avstånd från handlingen på alla sätt, sa kyrkoprofilens chef i början av juni.

Åklagarkammaren i Örebro fattade beslut om att tilldela mannen ett strafföreläggande i slutet på maj, han skulle ha betalat 50 dagsböter på 310 kronor vardera. Sammanlagt 15 500 kronor.

Kyrkomannen godkände sedan inte strafföreläggandet. Enligt ett meddelande till åklagaren handlar det inte om att han ändrat sin inställning till brottet utan för att han tycker att nivån på dagsboten är för hög. Ärendet kommer nu att avgöras i domstol, något datum för när tingsrättsförhandlingen ska äga rum har inte bestämts under måndagen. 

Fått nya uppdrag

Trots en kommande domstolsförhandling har mannen åter uppdrag hos den arbetsgivare som i juni tog avstånd från handlingen.

Kyrkomannen har deltagit vid kristna aktiviteter arrangerade av arbetsgivaren och är fortsatt ett ansikte utåt för den religiösa verksamheten.

Mannen i fråga ville under söndagen ha frågor per sms, men har sedan inte återkommit med några svar. 

Bolaget, som för ett par månader sedan tog avstånd från profilen, vill inte svara på frågor om varför de nu åter anlitar honom utan hänvisar till att det handlar om ”behandling för vår själavård” och vill inte ge några öppna kommentarer om de namnges.

Se också: 

Hur hittar polisen sexköparna och vilka är kvinnorna som drabbas? Simon Häggström som leder polisens prostitutionsgrupp svarar.