Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kyrkoprofil döms för sexköp – erkände efter DNA-analys

Profilerad kyrkoman erkänner sexköp
Kyrkomannens pengar låg kvar på nattduksbordet när polisen slog till.
Foto: Polisen
Den rumänska kvinnan uppger att hon och en väninna hyrde lägenheten via förmedlingssajten airbnb.
Foto: Polisen

Den profilerade kyrkomannen greps utanför en lägenhetsbordell i centrala Örebro i november förra året och nekade först till att han köpt sex. 

Efter att DNA-analysen motbevisat honom erkände han och berättade att han fått kontakt med kvinnan på en prostitutionssajt. 

Nu har tingsrätten dömt honom till dagsböter på 6 000 kronor för köp av sexuell tjänst. 

Först efter att polisen kunde koppla kyrkoprofilen till kvinnans sovrum genom en DNA-analys ändrade han sig och berättade hur han kommit i kontakt med kvinnan via en prostitutionssajt på internet. 

– Jag betalade henne sedan gick jag därifrån, sa kyrkomannen som varit starkt engagerad i moral- och familjefrågor och även deltagit i samhällsdebatten, i förhör.

Gripandet skedde den 20 november förra året utanför en lägenhetsbordell i Örebro. Först förklarade mannen att han var på adressen då han följt med en vän dit och det var vännen hade varit inne hos kvinnan. Mannen ville dock inte berätta för polisen vem vännen var. 

Erkände efter utredarnas trumfkort

Men polisens utredare hade ett trumfkort: DNA-analysen. 

– Jag vet ingenting om henne, jag förmodar att hon har en utländsk bakgrund, vi konverserade på engelska. Hon berättade inget om sig själv, jag har dåliga minnesbilder, hon kan ha varit 25 år, sa kyrkomannen i ett avslutande förhör så sent som i april, då han till slut erkände.

Kyrkoprofilen fick kontakt med kvinnan via en prostitutionssajt.
Foto: Polisen

Åklagarkammaren i Örebro fattade beslut om att tilldela kyrkoprofilen ett strafföreläggande i slutet på maj, han skulle ha betalat 50 dagsböter på 310 kronor vardera. Sammanlagt 15 500 kronor.

Mannen godkände sedan inte strafföreläggandet. 

Döms av tingsrätten 

Enligt ett meddelande till åklagaren handlar det inte om att han ändrat sin inställning till brottet utan för att han tyckte att nivån på dagsboten var för hög. 

Ärendet avgjordes därför i domstol.

Örebro tingsrätt dömer honom till dagsböter köp av sexuell tjänst, nivån på boten blir betydligt lägre.

Istället för 310 kronor per dag ska han betala 120 och totalsumman blir därför 6 000 kronor.

”NN har erkänt gärningen. Erkännandet stöds av utredningen i övrigt. Åtalet är därför styrkt. Gärningen är att bedöma som köp av sexuell tjänst.” skriver rätten i domen. 

Se också: 

De är kvinnorna som säljer sex i Sverige: ”Det är ett ständigt utnyttjande”