Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kvinnligt kärlekspar bröt sig in och rånade kvinna

Kärleksparet fångades på en övervakningskamera.
Foto: POLISEN

En 78-årig kvinna väcktes mitt i natten av skrik och att någon bankade på hennes altandörr.

Utanför stod två personer – en 29-årig kvinna och hennes flickvän – som bad om att få komma in. När 78-åringen vägrade släppa in kvinnorna blev hon nedbrottad, slagen och rånad. 

Nu döms kärleksparet i hovrätten till flera års fängelse för det brutala rånet. 

Under natten mot den 30 januari i år vaknade en 78-årig kvinna i sitt hem i Åmåls kommun. 

Någon skrek utanför huset och samtidigt hördes ett bankande på altandörren. Kvinnan gick därför upp ur sängen och såg två gestalter utanför sitt hem.

Hon öppnade dörren och möttes då av en 29-årig kvinna och hennes flickvän – en 27-åring. Kvinnorna påstod då att de var förföljda men 78-åringen ville inte släppa in dem. Trots det tvingade rånarna sig in och begärde att få kvinnans plånbok. När 78-åringen vägrade började de slåss. 

78-åringen berättade i förhör att hon fick en näsduk intryckt i munnen när hon skrek för att hon skulle bli tyst men hon bet då rånaren i handen. 

Blev lurad till tvättstugan 

Rånarna slog och sparkade på 78-åringen kropp efter att hon fallit till marken av våldet. 

De satte sig också över hennes huvud och klev på hennes ben. När 78-åringen inte ville berätta var hennes värdesaker fanns hotade rånarna att de skulle döda hennes hund.

Med sig från huset fick 29-åringen och 27-åringen två mobiltelefoner, väskor, en plånbok, lakan, en duk, en brudklänning, ett etui, en kamera, cigaretter, mediciner och sammanlagt 47 800 kronor i kontanter. 

29-åringen och 26-åringen var ett par och rånade tillsammans.
Foto: POLISEN

Två dagar senare – den 1 februari – larmades polis till en tvättstuga i ett lägenhetshus i Göteborg. En 71-årig kvinna hade där blivit lurad till tvättstugan och rånad av 29-åringen och 27-åringen.

Kvinnorna hade följt efter 71-åringen från Hemköp.

– De brottade ner mig på marken och började slita av mig min jacka och min handväska. De var starka. Jag höll händerna för mitt halsband så de inte skulle få tag på det, men de drog upp mina jackärmar för att se om jag hade smycken på händerna. Jag sa att jag inte hade någon mobiltelefon i väskan men när de hittade den i det dolda facket så slog de mig för att jag hade ljugit, säger 71-åringen i polisförhör.

Döms till flera års fängelse

Kvinnorna – som också är ett par – hotade 71-åringen från att anmäla händelsen till polisen och tog sedan ut pengar från hennes bankomatkort. 

Två dagar senare anhölls kvinnorna i sin frånvaro och kunde gripas den 10 februari. Den 6 april åtalades båda två för rån, grovt rån, övergrepp i rättssak, olaga hot och bedrägeri. Båda två nekade till samtliga brott.

Den 14 maj föll domen i Vänersborgs tingsrätt. 29-åringen dömdes till fyra år och fem månaders fängelse. 26-åringen dömdes till fem år och tio månaders fängelse. 

Domen överklagades till hovrätten som nu fastställer tingsrättens dom gällande fängelsestraffet. 

SE FLER NYHETER: Västlänkens arbete upprör de boende

Joel Carlsson: ”Som att någon slår med en slägga mot metall”