Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kvinnans egna bilder på sin misstänkte mördare

Mannen står åtalad för mord och olaga hot.
Foto: POLISEN
”Jag känner mig verkligen som en livsfarlig VARG” skriver mannen i sina dagboksanteckningar.
Foto: Polisen
Kammaråklagare Barbro Brännlund.
Foto: Thomas Carlgren
En av kvinnans bilder på den misstänkte mannen.
Foto: POLISEN
En av kvinnans bilder på den misstänkte mannen.
Foto: POLISEN

När kvinnan gick förbi sin granne i bostadsområdet utanför Karlstad hånskrattade han och gjorde grimaser åt henne, enligt vittnesmålen.

I kvinnans mobil återfanns flera videoklipp där mannen gestikulerar mot henne.

Nu står mannen, som är i 65-årsåldern, åtalad för att ha huggit ihjäl henne med flera knivstick.

Den 8 juni i år satt kvinnan i 70-årsåldern på uteplatsen tillsammans med tre vänner i bostadsområdet i Väse utanför Karlstad.

Då gick plötsligt en granne, som dessförinnan suttit och tittat på dem på avstånd, till attack med kniv.

Kvinnan, som höggs flertalet gånger, dog på platsen.

– Jag har aldrig varit med om något liknande när det gäller mord. Det sitter tre personer helt inpå när han kommer springande och attackerar henne med kniven, har åklagare Barbro Brännlund sagt.

Förlorade i rätten – före mordet

Den misstänkte mannen, som är i 65-årsåldern, har åtalats för mord. På onsdagen inleds rättegången i Värmlands tingsrätt.

Mannen har under en längre tid fört en kamp mot sina grannar på grund av påstådda trakasserier och bland annat dragit fastighetsägaren inför domstol, men dagen före mordet han nu står inför rätta för fick han avslag i hovrätten.

– Han hade beskrivit hur grannar knackat i golvet, slagit i dörrar och trappräcken, men det är inga andra hyresgäster som överhuvudtaget märkt något sådant. Det enda de kan berätta är att det är han själv som slagit hårt i sitt fönster, i dörrar, postlådor och trappräcken, har åklagaren sagt.

Här satt mannen och tittade på kvinnan och hennes vänner innan attacken.
Foto: Polisen

I stället har det under utredningens gång framkommit att alla i bostadsområdet varit rädda och känt sig hotade av mannen.

Vittnen har i förhör vidare berättat att mannen trakasserat den mördade kvinnan.

– Så fort hon kom ut så hånskrattade och vinkade han till henne, säger en person i förhör.

Vittne: Psykade henne

En annan berättar hur hon sett mannen göra grimaser åt henne och bete sig illa, och en tredje att mannen psykat kvinnan och trakasserat henne under minst ett års tid.

En person berättar att kvinnan som svar på mannens gestikulerande brukade ta fram sin mobil och filma honom.

I undersökningen av hennes telefon har polisen i efterhand hittat fem videoklipp och ett foto på mannen – på samtliga syns mannen vinka och gestikulera mot henne.

En av kvinnans bilder på den misstänkte mannen.
Foto: POLISEN
En av kvinnans bilder på den misstänkte mannen.
Foto: POLISEN

Mannen har i dagboksanteckningar detaljerat beskrivit hur han uppfattat sina grannar, och i texter från i våras nämns bland annat den nu mördade kvinnan.

Bland annat skriver han att kvinnan ”springer runt mig hela tiden och stalkar mig” och han beskriver också hur han på ett brutalt sätt ska döda henne.

”Som en livsfarlig VARG”

I mitten av maj skrev han:

Jag känner mig verkligen som en livsfarlig VARG så namnet passar utmärkt de eller den jag kommer att få tag på kommer jag att slita i stycken helt o hållet de ska inte ens kunna se att det är eller har varit en sk människa TRO MIG INGET KOMMER ATT STOPPA MIG INGET.”

Den åtalade mannen har varken erkänt eller förnekat gärningen, men har berättat om stora delar av händelseförloppet. Han har ännu inte genomgått någon rättspsykiatrisk undersökning.

Andra nyheter:
Här är dömda mördarnas hemgjorda stickvapen

Hotade att skära halsen av gisslan.