Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kvinna ville pausa relation – sköts ihjäl dagen därpå

Den misstänkte mannen är tidigare ostraffad. Foto: GT
Polisen larmades till kvinnans bostad vid midnatt, natten till annandagen. Foto: JOAKIM ERIKSSON / AGENA

Den kvinna som under julhelgen blev ihjälskjuten i sin bostad i Kungsbacka hade dagen före velat ta en paus i den relation som hon haft med den misstänkte mördaren, framgår det i ett yttrande från Frivården. 

Det framgår också att veckorna innan mordet hade mannen sökt hjälp på både vårdcentral och psykiatrisk akutmottagning. 

Larmet om ett grovt våldsbrott kom till polisen vid midnatt, natten till annandagen förra året. 

En kvinna som larmat polisen tidigare samma kväll hade då dödats i sin bostad i Kungsbacka. Två polismän kommer att delges misstanke om tjänstefel efter händelsen då de lämnade kvinnan i bostaden utan att ta upp en anmälan.

Där det andra larmet kom var kvinnan död. 

En man sitter häktad misstänkt för att ha skjutit henne till döds.

Kvinnan ville ta en paus 

På onsdagen lämnades Frivårdens utredning in till tingsrätten, där framgår det att den misstänkte mördaren haft en psykisk ohälsa tiden innan dådet. 

Mannen uppger att han druckit mycket alkohol då förhållandet var på väg att ta slut men att han också sökt hjälp, både på vårdcentral som psykiatrisk akutmottagning.

Den misstänkte gärningsmannen och kvinnan blev ett par för några år sedan. I utredningen beskriver den misstänkte mannen förhållandet som svajigt under den senare delen.

”Dagen innan gärningen för aktuell brottsmisstanke bestämdes det, på initiativ av brottsoffret att de skulle ta en paus i relationen” framgår det i utredningen.

Cecilia Bergsten, chef för polisens avdelning för grova brott i Halland vill inte kommentera huruvida uppbrottet är ett motiv till dådet.

– Jag kommenterar inte det i nuläget för att vi fortsätter att hålla förhör, säger hon. 

Misstänks för ytterligare brott 

I övrigt beskriver mannen hur hans liv sett ut, att han hade en fantastisk uppväxt. 

Han är sedan tidigare helt ostraffad och har levt under ”förhållandevis ordnade förhållanden” som Frivården uttrycker det. Mannen uppger själv att han tidigare inte har brukat våld mot någon annan människa 

Mannen misstänks också ha förberett ett annat mord samma dag som kvinnan sköts till döds. Där har polis och åklagare inte velat berätta vem det tilltänkta offret är.