Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Man ströp sin hustru till döds på camping

Den mordåtalade mannen i 80-årsåldern.
Foto: POLISEN
Mordet skedde i somras på en camping i Kil.
Foto: PETER ASP

Mannen i 80-årsåldern ströp sin fru till döds i husvagnen och ringde sedan polisen.

Åklagaren ville se livstids fängelse.

När Värmlands tingsrätts dom kom på torsdagen så dömer de mannen för mord och straffet blir åtta års fängelse. 

”Tingsrätten finner att skäl finns att göra en kraftig reduktion av fängelsestraffets längd på grund av NN:s mycket höga ålder.” skriver rätten i domen.

Det var den 22 juni i år som polis larmades till campingen vid sjön Fryken i Kil i Värmland. Inne i en husvagn hittade man en kvinna död. 

Mannen som larmade polis, kvinnans make, greps på platsen och åtalades senare för mord.

Åklagare Rebecca Hällgren yrkade på att mannen skulle dömas till livstids fängelse för mord.

– Han säger både i larmsamtalet och till polis på platsen att han har dödat henne och att han hoppas att hon är död, sa Hällgren när åtal väcktes.

På torsdagen föll tingsrättens dom, de går på åklagarens linje och dömer mannen för mord.

Straffet bestäms till åtta års fängelse, lägre än minimistraffet:

”Tingsrätten finner att skäl finns att göra en kraftig reduktion av fängelsestraffets längd på grund av NN:s mycket höga ålder. NN:s ålder tillsammans med det faktum att det rör sig om ett mycket långt fängelsestraff medför, enligt tingsrättens bedömning, att det finns skäl att underskrida det lägsta fängelsestraff om tio år som är föreskrivet för mord” skriver rätten om längden på straffet.

Mannen förnekar brott

Enligt åklagaren fanns det inga tecken på något bråk i husvagnen.
Foto: POLISEN
Brottet ägde rum i somras.
Foto: POLISEN

Mannen har i förhör vidgått de faktiska omständigheterna, men har genomgående i utredningen förnekat att han skulle vara skyldig till mord. Han har menat att det hela skett i självförsvar. Enligt honom har han enbart fredat sig i samband med ett bråk med frun.

– Han hade inget uppsåt att döda henne och då är det inte mord, har mannens försvarsadvokat, Mats Hellman tidigare sagt.

Åklagaren menar dock att förklaringen inte håller då det inte fanns några tecken på bråk i husvagnen där kvinnan ströps till döds.

Rätten gör en annan bedömning än vad åklagaren fört fram och menar att det är styrkt att mannen befann sig i en nödvärnssituation under den aktuella natten men att våldet inte stod i proportion till situationen.

”NN:s nödvärnshandling har därför varit uppenbart oförsvarlig. NN har alltså brukat mer våld än vad som är tillåtet enligt bestämmelserna om nödvärn.” 

Rätten: Kan inte undgå ansvar

Vidare skriver rätten:

”Tingsrätten finner därför att NN inte undgår ansvar på grund av nödvärn”. 

Den dömde mannens advokat säger att de inte är nöjda med domen.

– Det är klart att vi inte är nöjda med rubriceringen eller fängelsestraffets längd. Tingsrätten kommer fram till att han befann sig i en nödvärnssituation, det är riktigt men sen anser vi att man gjort en felaktig bedömning av resten av händelseförloppet, säger Mats Hellman.

Kommer ni att överklaga domen?

– Det har vi inte bestämt än, det bestämmer vi inte i dag. Vi har tre veckor på oss, så vi får se hur vi gör. 

Enligt Värmlands tingsrätt ska gärningen rubriceras som mord.
Foto: JONATHAN BERNTSSON

Åklagaren i målet Rebecca Hällgren är inte heller nöjd med domen och säger att det lutar åt ett överklagande i påföljdsdelen då hon anser att straffet på åtta år är för lågt.

– Jag har hunnit läsa domen översiktligt och den kommentar jag kan ge just nu är att jag är nöjd att tingsrätten bedömer gärningen som mord, däremot så anser jag att påföljdsdelen som dömts ut är alldeles för låg. Man har gjort ett väl stort avdrag för den tilltalades ålder, säger hon.

I polisförhör vittnar grannar till paret om hur mannen var mycket berusad den aktuella kvällen och att paret hade bråkat med varandra innan mordet ägde rum. Flera grannar vaknade senare av polispådraget.

Paret hade varit gifta i över 50 år när dådet skedde.