Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kvinna och tre små barn döda – misstänkt mord

Polisen misstänker att kvinnan och de tre barnen utsattes för brott innan branden startade.
Foto: Stefan Johansson Sthlm AB
Vittnen såg hur lågor kom ut från lägenheten.
Foto: HENRIK JANSSON
Polisen rubricerar händelsen som mord.
Foto: HENRIK JANSSON
Foto: HENRIK JANSSON
Foto: HENRIK JANSSON
Foto: HENRIK JANSSON
1 / 7

En kvinna och tre små barn misstänks ha mördats i Angered i Göteborg. Flera av de döda var skurna i halsen, enligt GT:s uppgifter.

En man i 50-årsåldern – anhörig till de döda – har anhållits som misstänkt. En kompis till familjen berättar att han var hemma hos dem så sent som i onsdags kväll.

Då sprang barnen omkring och lekte i lägenheten.

Det var på torsdagsmorgonen som grannar såg rök och lågor från en lägenhet i Angered i Göteborg. Räddningstjänsten bröt upp dörren till lägenheten – där inne låg en kvinna och tre barn. Två av barnen levde fortfarande men deras liv gick inte att rädda.

– Det ena barnet avled i ambulansen och det andra på sjukhuset, säger Thomas Fuxborg, presstalesperson vid polisen i region Väst.

Polisens huvudspår är att kvinnan och barnen utsattes för dödligt våld innan branden utbröt. Enligt GT:s uppgifter hade flera av de döda blivit skurna i halsen. De uppgifterna vill polisen inte kommentera.

De döda barnen var alla under tio år gamla.

En man med nära anknyting till de avlidna är hämtad till förhör.
Foto: Stefan Johansson Sthlm AB

Anhörig man anhållen

En man i 50-årsåldern med nära anknytning till familjen hämtades samma morgon in till förhör. Han anhölls snart som skäligen misstänkt för de fyra morden.

− Efter ett inledande förhör med den misstänkte har jag fattat ett beslut om anhållande, sa kammaråklagare Helena Treiberg Claeson.

Mannens advokat Poly Jensell vill inte lämna någon kommentar ännu.

– Jag blev inkopplad under eftermiddagen, så för mig är det fortfarande väldigt nytt.

Åklagaren har till på söndag att ta ställning till om han ska begäras häktad.

LÄS MER: Pappan till mördad familj släpps – Misstankarna har minimerat

Polisen har kraftsamlat och gått upp i en så kallad särskild händelse för att kunna fokusera resurser till att utreda brottet.
Foto: Johanna Cardell

Satt på balkongen

En kompis till familjen berättar att han var hemma hos dem så sent som i går kväll, tillsammans med ytterligare en man. De satt på balkongen och pratade – så som de brukade göra. 

Mannen berättar att barnen sprang runt i lägenheten och att de ville umgås med honom. 

– Sen gick jag hem och vaknade på morgonen. Jag såg hur hennes man gick till jobbet på morgonen. Vi vinkade alltid när han gick till jobbet, berättar mannen.

Vad brukade ni göra när ni umgicks?

– Sitta hemma och prata och lyssna på musik, vanliga saker, säger han och fortsätter:

– Vi kunde fira polska högtider tillsammans.

Kompisen till familjen har under förmiddagen pratat med polisen för att berätta om vad de gjorde i går. 

– De frågade om de bråkat. Jag sa samma sak som jag sa till dig. Jag har aldrig sett dem bråka. När jag hör det som står i tidningen och på nätet kan jag inte tro att det har hänt, berättar han.

"Försökte få i gång ett av barnen"

Han såg när ambulans och räddningstjänsten var på plats under torsdagsmorgonen. 

– De försökte att få i gång ett av barnen, de gjorde hjärtmassage, berättar han.

– Jag kan inte tro på det som hänt, fortsätter han och säger att han är chockad och trött. 

Enligt en granne hade den misstänkte mannen varit vaken hela natten och druckit. På morgonen hittades kvinnan och barnen och mannen togs alltså in till förhör.


LÄS OCKSÅ: Grannen Belan: "Min dotter skrek"

"Vi kommer att göra allt vi kan"

Socialtjänsten var under torsdagen på plats i Angered med flera medarbetare för att stötta boende. Ali Moeeni, S, ordförande i Angereds stadsdelsnämnd, menar att de kommer att fortsätta arbeta för att ge stöd till boende.

– Det är alltid särskilt tragiskt och gör ont i hjärtat när det är barn som drabbas. Politikerna i stadsdelsnämnden och tjänstemännen i stadsdelsförvaltningen kommer att göra allt vi kan för att ge stöd och hjälpa till där det behövs, säger han i ett pressmeddelande.

En bil ska ha forslats bort från platsen och polisen har även beslagtagit en dator, uppger SVT.

– Vi har små pusselbitar, sedan måste man lägga ihop vad som är intressant och inte. En liten iakttagelse kan visa sig vara viktig, säger Göteborgspolisens Tommy Nyman.

Fler poliser på plats i området

Under fredagen kommer fler förhör att hållas med den misstänkte mannen som är anhållen.

– Man håller förhör under dagen och det ska tas beslut om det ska gå till häktning, säger Christer Fuxborg, presstalesperson vid polisen i Göteborg. 

– Jag vet inte om den tekniska undersökningen är klar. Men det är självklart något man genomför för man vill ta del av undersökningen för att se om det finns något där som man kan ställa frågor kring.

Under dagen kommer flera poliser att finnas på plats i området.

– Vi ökar närvaron för att ha trygghetsskapande. Historiskt har man även sett att människor gärna kommer fram och pratar, och då kan det komma fram ny information, säger Christer Fuxborg.

Thomas Fuxborg, presstalesperson på polisen i Göteborg.
Foto: HENRIK JANSSON

LÄS OCKSÅ: Kvinna och tre barn döda i Angered – detta vet vi 


FOTNOT: Den anhörige mannen släpptes sedan. Enligt åklagaren finns det inget som talar för att mannen är den som är ansvarig för kvinnans och barnens död.