Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kvinna åtalas för att ha knivmördat sin partner

Polisen larmades sent på eftermiddagen den 29 januari i år.
Foto: JOAKIM ERIKSSON / AGENA
Kvinnan nekar till brott.
Foto: Polisen

En kvinna i 50-årsåldern har åtalats misstänkt för mordet i Kungsbacka kommun i januari i år. 

Hon misstänks ha mördat en man, sin partner, med två knivhugg – enligt henne själv föregicks dådet av ett bråk i köket.

Enligt åtalet så erkänner kvinnan omständigheterna men förnekar brott. 

– Jag vill erkänna att det här med NN, att det var jag som gjorde det här, i självförsvar, säger hon i förhör. 

Polisen larmades om händelsen på fredagseftermiddagen den 29 januari i år. 

Den nu mordåtalade kvinnan och den mördade mannen hade ett förhållande, enligt handlingar från tingsrätten så var kvinnan särbo med offret sedan många år.

– De var tillsammans, kan man säga, har Cecilia Bergsten vid grova brott i Halland, tidigare sagt.

I stämningsansökan framgår det att mannen dödats med två knivhugg, vilket gav offret flera svåra skador på vänstra lungsäcken, vänstra lungan, hjärtsäcken och hjärtat.

Kvinnan som nu åtalats ringde sin mamma innan SOS larmades om att mannen var död.

Det framgick i ett överklagande av häktning skrivet av hennes advokat, Elisabeth Johansson, där nämndes att kvinnan hamnade i ”chock” därför ringde sin mamma.

Vidgår omständigheterna

Det var mamman som sedan larmade polisen, när patrullerna kom till platsen satt den mordmisstänkta kvinnan i soffan.  

– Jag vill inte kommentera det i det här läget, hon kommer att få redogöra för det under huvudförhandlingen, där kommer det framgå varför hon har reagerat som hon gjort, säger advokaten Elisabeth Johansson om att kvinnan inte själv larmade.

Det framgår också i förundersökningen att kort före knivskärningen hade kvinnan tittat på filmer på Youtube om ett uppmärksammat mord i USA där en man mördat sin fru och sina barn.

Kvinnan vidgår omständigheterna kring händelsen i slutet på januari men förnekar mordmisstankarna.

Hon förnekar inledningsvis att hon skulle ha gjort något mot mannen men vid ett förhör i mitten av mars ändrar hon sig.

Säger att det föregicks av bråk 

– Det var att, jag börjar prata att jag vill erkänna att det här med NN (offret), att det var jag som gjorde det här, i självförsvar. Och jag har inte kunnat, jag har mått väldigt dåligt att inte kunna ha sagt det på en gång, jag skäms. Men det var för att vi hade ett handgemäng i köket, säger hon bland annat i förhöret. 

Mannen hittades död i köket och kvinnan berättar att de började bråka där den aktuella dagen. 

– För att visst, det var fel av mig men det var i affekt när vi stod i köket och, tillsammans och lagade mat, det var därför det hände i köket. Det var där bråket kom. Och då blev det affek... affekt. Du förstår vad affekt betyder, säger hon vidare. 

Kvinnan säger att hon fick tag på en kniv i köket då de stod där för att laga mat och att hon sedan slängde den i diskhon. 

– Hennes inställning är att hon vidgår de faktiska omständigheterna i stort sett men gör gällande att det var en nödvärnssituation och hon har varit tvungen att skydda sig, säger kvinnans advokat Elisabeth Johansson. 

Kvinnan har tidigare fått betalningsförelägganden för ringa brottslighet som snatteri, ringa narkotikabrott och ringa stöld.