Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kriminologen: ”Polisen behöver en brottsplats”

Wilmas pojkvän, en man i 20-årsåldern, har anhållits misstänkt för mord.
Wilma Andersson, 17, försvann i torsdags förra veckan.Foto: PRIVAT/MISSING PEOPLE
Fatima Addberger, kriminolog.Foto: JANNE HEIKKINEN
Polisens tekniker genomsöker en bostad kopplad till mordutredningen.Foto: LINNEA LUNDSTRÖM

Wilma Andersson, 17, är försvunnen sedan fem dagar. 

Mannen som var hennes pojkvän sitter i förhörsrummet – delgiven misstanke om att ha mördat henne. 

– En bra förhörsledare lyssnar mer än vad hon pratar i min värld, säger kriminologen Fatima Addberger. 

Wilma Andersson från Uddevalla försvann spårlöst i torsdags förra veckan. Sedan dess har hon inte gett ifrån sig några livstecken. 

Polisen har startat en förundersökning om mord och pojkvännen är delgiven misstanke. Han har även anhållits på beslut av åklagare.  

– Jag har ingen insyn i vilka skäl de har men det brukar vara första åtgärden. Att titta på de som är närstående. Att han är delgiven misstanke tyder på att polisen har ytterligare information, säger Fatima Addberger, kriminolog som nyligen examinerats för att jobba med gärningsmannaprofiler.     

Under tisdagsförmiddagen sitter pojkvännen, tillsammans med sin advokat, i ett förhörsrum och frågas ut av utredare. 

Hittills består de kända fynden av ett par skor, som beskrivs som sönderbrända och ett par glasögon som också var brännskadade. Wilma bar läsglasögon. 

Få bekräftade fynd inför viktiga förhöret med pojkvännen

Polisen har spärrat av ett stort område i terräng utanför Uddevalla. Men hittills finns varken någon bekräftad brottsplats eller påträffat brottsoffer.

– Om vi ska utgå från att Wilma inte är i livet, även om jag någonstans har ett fåfängt hopp om att den här tösen på något sätt ska komma till rätta, så behövs en brottsplats och en beskrivning av vad som har skett. Annars finns bara misstankar och det blir väldigt svårt att åtala, säger Fatima Addberger. 

”Jag var med och gjorde ett fynd”

Hör Linus som deltar i sökarbetet berätta om hur letandet går.

Om polisen skulle kunna klara upp skuldfrågan i ett tidigt skede skulle det ge mordutredningen en rejäl skjuts framåt. 

Om pojkvännen skulle vara skyldig, vilka knappar är det som förhörsledarna ska trycka på för att få ett erkännande? 

– Jag känner inte personen. En person som begår en handling i affekt och inte har någon historik av att begå den här typen av handlingar sedan tidigare är väl mer benägen att utan några större påtryckningar erkänna, säger Fatima Addberger. 

Olika typer av gärningsmän utmanar förhörsledare

Om pojkvännen skulle vara skyldig kan han även tillhöra en annan kategori som är betydligt svårare för förhörsledarna att handskas med: den kallhamrade och grandiosa.  

– Det finns en personlighetstyp som kanske är mer luttrad och har en grandios föreställning om att han eller hon har ett värde som är högre än andra människors värde. De är svårare att handskas med. Det är den typen av människor som släpas in i rättssalen medan de skriker att de är oskyldiga – hur mycket teknisk bevisning det än finns som binder dem till brottet. 

”Vi har hittat intressanta platser”

Hör hundföraren Maria från frivilligorganisationen FIKK berätta om sökandet efter Wilma, 17.

Fatima Addberger nämner Billy Fagerström, mannen som mördade sin exflickvän Tova Moberg i maj 2017, som exempel på den senare typen av gärningsmän. 

– Han ringde ju själv ofta upp polisen och hade teorier om var Tova hade tagit vägen. Det var ju det som gjorde att poliserna blev extra intresserade av honom. 

Billy Fagerström nekade sig igenom domstolsförhandlingarna och dömdes till livstids fängelse. 

Han erkände i stället mordet så sent som i maj i år, i ett handskrivet brev till ett dokumentärteam från TV3.

Expressen på plats i Ljungskile

Polisen bytte sökområde till Ljungskile på tisdagen efter uppgifter som pojkvännen lämnat i förhör. Våra utsända är på plats och rapporterar om sökandet efter 17-åriga Wilma.

Detta har hänt

Wilma Andersson sågs senast i torsdags – här är en sammanfattning av vad som hänt.