Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kriminella kontrollerade fordon – igen: ”Rädda”

I somras upprättade personer med kopplingar till kriminella nätverk vägspärrar på flera platser runt om i Göteborg.
Dan Windt tillsammans med M-ledaren Ulf Kristersson.
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN
Bild från augusti i fjol, då en man besköts i Hisings Backa.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN

I slutet av februari blev ytterligare en person i Frölunda kontrollerad av kriminella.

Personen blev stannad av en liten svart bil i närheten av Frölunda kulturhus, berättar Dan Windt, lokalpolischef i Göteborg Syd.

Två liknande fall finns bekräftade under den gångna månaden.

– Det indikerar att det finns spänningar i området, säger han. 

Den 23 februari blev en person stannad och kontrollerad av ett gäng ungdomar i en liten svart bil, vid 20.30-tiden på kvällen i närheten av Frölunda kulturhus.

Efteråt ringde personen till polisen, men när en patrull några minuter senare var framme vid platsen var både personen och den svarta bilen försvunna.

– Vi har fått kännedom om den här typen av händelser tre gånger från den senare delen av januari till slutet av februari. Men hur många gånger det faktiskt har hänt vet vi inte, säger Dan Windt, lokalpolischef i Göteborg Syd.

Den 30 januari inträffade en liknande incident. Då ska en man ha blivit förföljd, och när han klev ur sin bil vid Mandolingatan i Frölunda blev han stannad och utfrågad om vem han var, och vad han gjorde där.

”Svansen till de riktigt kriminella”

Dan Windt beskriver de som utför kontrollerna som unga män, som rör sig i kriminella miljöer i området kring Frölunda och Tynnered.

– De är vad man kanske, lite slarvigt formulerat, skulle kunna kalla för svansen till de här riktigt kriminella grupperingarna, säger Dan Windt.

Enligt honom har den här typen av händelser ”högsta prioritet” när de inkommer till ledningscentralen, och han ser allvarligt på fenomenet.

– Jag tycker att det är ett elände. Att man beter sig på det här viset mot de människor som bor i området, säger han.

Vad gör ni för att förhindra det? 

– Vi ska se till att inte människor blir utsatta för den här typen av egentliga övergrepp av kriminella ligister, men sen jobbar vi också generellt sett med att ha många uniformerade poliser på plats ute i förorterna där det är stökigt.

Men ändå fortsätter det ju uppenbarligen att ske?

– Ja, det är klart. Det är stora områden, vi kan inte vara överallt hela tiden. Vi försöker arbeta evidensbaserat och professionellt och röra oss och finnas på de platser där det är mest aktuellt, men vi kan inte vara överallt. 

”Otrygga och misstänksamma”

Att kriminella kontrollerar personer i området ser polisen som ett tecken på att det finns en konflikt bland kriminella i södra Göteborg.

– Beteendet som de uppvisar när de gör på det här sättet indikerar att det finns en spänning i området, och de gör det inte för att de vill kontrollera någon annan person utan de gör det för att de är rädda. Det är ett tecken på att de själva är otrygga och misstänksamma. Det är inget styrkebesked, utan motsatsen.

Förra sommaren kom rapporter om att personer – som enligt polisuppgifter hade kopplingar till Ali Khan-nätverket, upprättade vägspärrar på olika platser i nordöstra Göteborg, under den pågående konflikten med Backagänget.

SE MER:

Fem kriminella nätverk i Göteborg är särskilt prioriterade i underrättelseuppgifter från polisen som GT tagit del av. Vi har kartlagt de aktuella nätverken.