Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kravet från Tishko Ahmed i rättssalen

Under onsdagen startade förhandlingarna i hovrätten – och Tishko Ahmed berättade att han vill frias helt från mordet.
Tishko Ahmed i hovrätten på onsdagen.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Tishko Ahmed.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Tishko Ahmed har överklagat livstidsdomen för mordet på Wilma Andersson.
Den 14 november i fjol försvann 17-åriga Wilma Andersson i Uddevalla.
Foto: PRIVAT/MISSING PEOPLE

Tishko Ahmed har dömts till livstids fängelse för mordet på flickvännen Wilma Andersson, 17.

Under onsdagen startade förhandlingarna i hovrätten – och Tishko Ahmed berättade att han vill frias helt från mordet.

– Han ska helt frikännas vad gäller samtliga delar, samt att skadeståndsanspråket ska ogillas, säger hans advokat Beatrice Rämsell.

Den 27 juli dömdes Tishko Ahmed, 23, till livstids fängelse för mordet på den fortfarande försvunna Wilma Andersson i Uddevalla. Han dömdes också för brott mot griftefriden, för att ha styckat hennes kropp.

Under onsdagen startade hovrättsförhandlingen och Tishko Ahmed vill frias helt, samt att skadeståndsanspråket ska ogillas.

– Han förnekar att han orsakat hennes död, utsatt henne för våld, med oaktsamhet orsakat hennes död. Han tillbakavisar även att han skändat hennes kropp som tingsrättens dom menar, sa Beatrice Rämsell under förhandlingen.

På plats i rättssalen fanns Wilma Anderssons mamma och syster som endast satt tre meter från Tishko Ahmed. 

Åklagare: Grannarna hörde ett hjärtskärande skrik

Åklagare Jim Westerberg inledde med att berätta för åhörarna i salen om grannarnas vittnesmål från kvällen Wilma ska ha försvunnit. 

– Vid 18-tiden hör grannarna skrik från lägenheten. Det var långvarigt men det slutade med ett ”hjärtskärande” skrik, innan det tystnade tvärt, säger Westerberg.

Tishko Ahmed fortsätter att neka och så här skrev försvarsadvokat Beatrice Rämsell i den komplettering av överklagan som tidigare lämnats in till hovrätten: 

”Utredningen ger utrymme för alternativa händelseförlopp innebärande att det inte är styrkt att Tishko uppsåtligen berövat målsäganden livet. Det är inte heller styrkt att han hanterat hennes kropp på sådant sätt att han begått brott mot griftefriden.”

Wilma Andersson mördades i fjol av sin dåvarande pojkvän Tishko Ahmed.
Foto: EFTERLYST / TV3

”Ingen ny bevisning” 

Under rättegångens första dag redogjorde åklagarsidan för Tishko Ahmeds tid efter Wilmas försvinnande.

Man visade bilder när Tishko Ahmed handlade på Netto, iklädd en halsduk som anträffades i resväskan med en av Wilmas kroppsdelar. När åklagaren visar bilderna torkar Wilmas anhöriga sina tårar.

Försvarsadvokaterna anser dock i överklagan bland annat att åtalet för mord helt bör ogillas eftersom man inte vet hur Wilma Andersson faktiskt avlidit. 

– Vi har ingen ny bevisning men vi har tagit upp ett antal omständigheter där vi anser att tingsrätten brustit i sin bedömning. Så vi hoppas att hovrätten gör en annan bedömning, säger Tishko Ahmeds advokat Peter Olsson. 

Här förs Tishko Ahmed in i rättsalen.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Tishko Ahmed har hela tiden förnekat anklagelserna som riktats mot honom.

– Jag kan inte stycka en kropp, det är inte jag, ni, det verkar som att ni glömmer bort att det här är en tjej som jag har älskat, har han bland annat sagt i förhör med polisen.

Åklagaren Jim Westerberg visade under onsdagens förhandling även bilder på den aktuella lägenheten där Wilma Andersson ska ha mördats. Åklagaren visade upp närbilder på golvlisterna i lägenheten och blodstänk som kommer från Wilma Andersson.

Enligt åklagaren har man hittat spår av blod i samtliga rum i lägenheten.

– Här ser man att Wilmas kropp har släpats mellan rummen. Det ser man på den här besudlingen som är tecken på blodigt hår, säger Jim Westerberg under rättegången.

Åklagaren: Domen korrekt

Åklagaren Jim Westerberg anser att tingsrättens dom både är korrekt och välskriven. 

– Jag väldigt svårt att se att hovrätten skulle göra en annan bedömning än vad tingsrätten gjort. Domen är välskriven och det finns stark bevisning, därför har svårt att tro på annan bedömning. Men det återstår att se, säger Westerberg. 

Under första förhandlingsdagen i hovrätten tryckte åklagare Jim Westerberg bland annat på att Tishko Ahmed haft gott om tid att röja undan bevisning.

– Några dagar senare går Tishko till sitt jobb på hemtjänsten. Där har han en tjänstebil. Tishko åker till sin bostad fem gånger, som inte har varit jobbrelaterat. Då menar vi att där kan han ha hunnit röja undan bevis, säger Jim Westerberg.

Hovrättsförhandlingen inleddes onsdag den 16 september och väntas pågå i fyra dagar.

Punkterna i försvarets överklagan

Dödsorsaken. Försvaret lyfter fram att man från åklagarsidan inte kunnat lyfta fram på vilket sätt Wilma Andersson dödats. ”Enligt vår uppfattning bör åtalet för mord ogillas redan här eftersom vi faktiskt inte känner till varför eller hur målsäganden avlidit”, står det i överklagan.


Kroppen. ”Man måste fråga sig om det är överhuvudtaget är praktiskt möjligt att förflytta en kropp som saknar åtminstone en kroppsdel och som rimligtvis borde läcka en del kroppsvätskor utan att lämna minsta spår efter sig och utan att någon gjort någon som helst iakttagelse om detta”, står det i överklagan.


Likhunden. Den tyska likhund som gick igenom Tishko Ahmeds lägenhet markerade vid hans säng, men inte vid den garderob där Wilmas huvud återfanns. ”Hunden markerar inte alls mot den garderob där vi vet att det ligger en kroppsdel i förruttnelse som, enligt uppgifter från kriminaltekniker NN, stinker i hela lägenheten”, står det i överklagan.


  Rubriceringen. Försvaret vänder sig mot att Tishko Ahmed delgavs misstanke om mord innan Wilmas kropp hade hittats. ”Det finns anledning tro att polis/åklagare redan vid den tidpunkten låste sig för en uppfattning som de därefter arbetat för att stärka och att det under förundersökningen helt bortsetts från andra möjliga alternativ.”, står det i överklagan.


Åklagaren. Försvaret riktar bland annat kritik mot åklagare Jim Westerbergs sätt att hantera bevismaterial på. ”Åklagaren har systematiskt valt att endast redovisa material och omständigheter som talar till Tishkos nackdel. Detta har skett vid flertalet tillfällen.”, står det i överklagan.


Mediarapporteringen. Försvaret är kritiskt till att nyhetsmedier fått rapportera om rättegången i realtid. ”Det har alltså varit möjligt att lyssna på vittnesutsagorna i stort sett i samma stund som de upptagits.”, står det i överklagan. Försvaret menar att mediarapporteringen gjort att vittnen kunnat följa vad som hänt och sedan kunnat anpassa sina historier.

Enligt tingsrätten är det ställt utom rimligt tvivel att Tishko Ahmed berövat sin flickvän livet
Han vill frias från mordet på 17-åriga Wilma.