Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kontraspionagechefen: ”Är alltid pågående”

Den nu utpekade spionen har varit konsult hos både Volvo Cars och Scania.
Daniel Stenling, enhetschef för kontraspionage vid Säkerhetspolisen.
Foto: Fredrik Sjöshult
Daniel Stenling, enhetschef för kontraspionage vid Säkerhetspolisen.
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Under flera år övervakades den ryske underrättelseofficerens hemliga möten med en av svensk fordonsindustris konsulter.

I februari 2019 slog Säpo till mot de båda männen då de möttes på en restaurang i Stockholm – enligt åklagaren för att mot betalning utbyta företagshemligheter från Volvo och Scania. 

– Det här är inte en diffus framtid vi pratar om, utan den här verksamheten är något som sker här och nu, säger Daniel Stenling, chef för Säkerhetspolisens kontraspionage.

Enligt Säkerhetspolisen var tillslaget mot en restaurang på Kungsgatan i centrala Stockholm den 26 februari 2019 ett slag mot Rysslands utrikesunderrättelsetjänsts, SVR, verksamhet i Sverige. 

Den ryske underrättelseofficeren, formellt ambassadrådet Jevgenij Umerenko, satt till bords med den nu åtalade industrikonsulten och hade precis överlämnat ett kuvert med 27 800 kronor i kontanter då de möttes upp av civilklädd säkerhetspolis. 

– Det här var en underrättelseofficer som jobbade under diplomatisk täckmantel. Det är ett känt ”modus operandi”. Man har underrättelseofficerare som utåt sett har en diplomatisk befattning , men under ytan arbetar man åt någon underrättelsetjänst, säger Daniel Stenling, chef för Säkerhetspolisens kontraspionage.

Folkbokförd på ambassaden

Umerenko hade befunnit sig i Sverige i flera år och var folkbokförd på ryska ambassaden i Stockholm. Han beskrivs som specialist inom området teknologispionage och har enligt nyhetsbyrån AP tidigare också ägnat sig åt spionageverksamhet under diplomatisk täckmantel i Tyskland.

Efter att han avslöjats tvingades han lämna landet. 

Och han är inte ensam, enligt Daniel Stenling. 

– Den här typen av verksamhet, underrättelseverksamhet, pågår varje dag, här och nu. Helt klart finns det personer som verkar för utländska underrättelsetjänster i Sverige och man försöker hitta och har säkert redan värvat människor också, säger han.

– Vi har sett en ökad aktivitet från främmande makt, där Ryssland är en av huvudaktörerna från Sverige. Det vi har sett är dels ett traditionellt intresse för totalförsvarsfrågor, men också ett ökat intresse för civila sektorn: sektorer som Sveriges ekonomi, vårt företagande, vår forskning och utveckling som vi är duktiga på i Sverige. 

Förnekar brott

Den nu utpekade spionen har varit konsult hos både Volvo Cars och Scania i Södertälje, stora och viktiga aktörer inom fordonsindustrin. I förhör får han frågan om underrättelseofficeren var den som föreslog honom att ta jobben på just Volvo och Scania. 

Vilket han förnekar, liksom brott över huvudtaget.  

– Det handlar om att man vill komma över den här kunskapen eller produkterna för att stärka sin egen inhemska industri, säger Daniel Stenling.  

Den ryska utrikesunderrättelsetjänsten, SVR, har en lång historia som sträcker sig tillbaka till sovjettiden.  

– De bedriver verksamhet mot Sverige i alla de här olika delarna. De bedriver också vad vi kallar för inhämtning. Man letar efter individer i Sverige som har access, som har kunskap eller någonting man behöver. 

Rikets säkerhet

Åklagaren Mats Ljungqvist är noga med att understryka att vare sig Volvo eller Scania i formell mening är målsägande vid det misstänkta spionaget. Det är i stället Sverige som stat och det handlar ytterst om rikets säkerhet, enligt åklagaren. 

– I förlängningen är det här ett hot mot Sverige, kopplat till att om vi förlorar vår spetskompetens inom de här områdena så kommer det hota vår ekonomi, både vad gäller jobb och företag kan utkonkurreras av andra som kommit över vår information på ett sådant här brottsligt sätt, säger Daniel Stenling. 


Spion-åtal mot göteborgare.