Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Konstapel knark” sålde droger över hela världen

Så många brott anmäldes i Västsverige 2019
Här förvarades en del av narkotikan.
Foto: Polisen
En av annonserna som funnits på Darknet
Foto: Polisen
I lägenheten hittade polisen narkotika men också verktyg för att ”tillverka och blanda egna substanser”.
Foto: Polisen
Foto: Polisen

Två unga män – som bland annat kallat sig för ”Konstapel knark” och ”Kemistens hemhjälp” – har stått inför rätta misstänkta för att ha bedrivit en storskalig knarkverksamhet i en lägenhet i Skövde.

De åtalades för synnerligen grovt narkotikabrott, då de sålt droger på Darknet för totalt 7,6 miljoner kronor.

Tingsrätten dömer de båda männen till åtta års fängelse 

Härvan började nystas upp i början på mars i år när polisen knackade på hos en man i Skövde, de skulle prata med honom gällande en brottsmisstanke.

Men polisen fattade i stället snabbt nya misstankar. När ytterdörren öppnades märkte patrullen direkt att något inte stod rätt till.

”Han upplevdes mycket nervös och chockad bara över vår närvaro”, skrev en polis senare i ett PM.

Inne i lägenheten hittade polisen stora mängder narkotika, men också verktyg för att ”tillverka och blanda egna substanser”.

När husrannsakan pågick kom ytterligare en man, som också misstänktes för inblandning, till bostaden.

Kallade sig ”Konstapel knark”

De båda, 24 respektive 25 år gamla, har stått inför rätta för synnerligen grovt narkotikabrott.

Narkotikan köpte männen först själva, för att sedan sälja vidare. Bland andra säljaralias har de kallat sig för ”Kemistens hemhjälp” och ”Konstapel Knark”.  I förundersökningen kan man se att ”Konstapel Knark” fått betyget fem av fem stjärnor som säljare på Darknet.

I polisutredningen framgår det att de unga männen, som tidigare är helt ostraffade, gillar att fördriva tiden genom att spela datorspel.

En av männen får frågan vad han gör på fritiden i polisförhör:

– Intressen? Datorspel, jag drev en egen Youtube-kanal ett tag också som gick ganska bra. (...) Ehm. Ja, tv-spel, datorspel, musik. 

Men vad ingen alltså visste var att de till synes normala killarna också ska ha sysslat med storskalig knarkverksamhet i lägenheten i Skövde.

Misstänks ha sålt droger för 7,6 miljoner

Enligt åtalet som lämnades in i oktober har de sålt narkotika på krypterade hemsidor via det så kallade Darknet för drygt 7,6 miljoner kronor mellan juli 2016 och mars 2020. Kryptovalutan bitcoin användes, för att undvika upptäckt och tvätta de svarta pengarna.

Enligt misstankarna har köpare av narkotikan funnits i 24 länder runtom i världen, bland annat Israel, Japan, Australien, USA och Tyskland.

– Att vi kom det här ärendet på spåren var mer eller mindre en slump. En polis åkte till lägenheten för att höra mannen i ett annat ärende, men i lägenheten fanns annat än han väntat sig, har kammaråklagare Sofia Karlsson tidigare sagt.

Skaraborgs tingsrätt dömer de båda männen till åtta års fängelse för synnerligen grovt narkotikabrott samt brott mot lagen om handel med läkemedel. 

”NN:s och XX:s narkotikaförsäljning på Darknet varit omfattande och lönsam, även om det inte gått att säkert säga hur mycket de tjänat på sin brottsliga verksamhet under den åtalade tidsperioden” skriver rätten i domen. 

Ska betala en miljon vardera

Rätten skriver vidare att det är bevisat att männen begått brotten tillsammans och i samråd. 

”Sammanfattningsvis bedömer tingsrätten att åtalet är styrkt i sin helhet och att (gärningsmännen) begått gärningarna tillsammans och i samråd under de tidsperioder som omfattas av åtalet. Åtalet ska därför bifallas. Narkotikabrottet i åtalspunkt 1 är att bedöma som synnerligen grovt narkotikabrott på de grunder som åklagaren gjort gällande.”

De båda ska i stället för skadestånd betala pengar till staten. De ”förpliktas att såsom förverkat värde av utbyte av brott utge 1 000 000 kronor.” 

Åklagaren Sofia Karlsson är nöjd med domen, men hon hade yrkat på ett högre straff.

– Jag tycker att det är en bra dom, man kan konstatera att de gett fullt bifall för åtalet vilket jag är väldigt nöjd med. Jag hade yrkat på maxstraffet som är tio år, det är en viss skillnad och där tycker jag att tingsrätten var lite snåla, säger hon. 

25-åringens advokat vill inte kommentera domen.

24-åringens advokat säger:

– Han fick åtta år, det är ganska mycket. Vi har inte bestämt om vi ska överklaga det. Däremot kommer vi med stor sannolikhet att överklaga beslutet att han ska betala en miljon i förverkat värde. Det är inte rimligt att han ska betala en miljon när han kommer ut, det kommer äventyra hans återanpassning i samhället.

Se också: 

Skillnaden på gripen, anhållen och häktad