Männen som är i 25-årsåldern skötte knarkförsäljningen från en lägenhet i Skövde. Utåt var de två helt vanliga killar som gillade att spela datorspel. Båda var tidigare ostraffade.
Handeln med droger pågick under flera år via Darknet, en del av internet som innehåller anonyma webbplatser ofta med olagligt innehåll där kriminella säljer och köper bland annat droger och vapen.
Allt avslöjades av en slump.
Det var när polisen knackade på för att prata med en av männen om en annan brottsmisstanke som de fattade misstankar om att något inte var som det skulle i bostaden.
Polisen skrev efteråt i ett PM att ”han upplevdes mycket nervös och chockad bara över vår närvaro”.
I lägenheten hittades stora mängder droger och även verktyg för tillverkning och blandning av substanser. Det visade sig senare att de sålt droger för över 7,6 miljoner kronor.
Kallade sig ”Konstapel knark”
På de krypterade hemsidorna använde de säljaralias som ”Konstapel knark” och ”Kemistens hemhjälp”.
I slutet av november förra året dömdes båda männen till åtta års fängelse för synnerligen grovt narkotikabrott.
Båda överklagade tingsrättens dom, men en av dem drog senare tillbaka överklagandet och i hans fall står tingsrättsdomen fast.
Nu har den andre mannen dömts av hovrätten som höjer straffet till fängelse i åtta år och sex månader.
– Jag yrkade på nio och ett halvt års fängelse, men jag är nöjd med att det blev mer än i tingsrätten, säger kammaråklagare Sofia Karlsson och tillägger:
– Man går inte säker för att man köper och säljer på Darknet. Vi har även många köpare identifierade. Här har vi bara hanterat säljarna men det finns en hel del köpare. Vi vet vilka de är.
Spårade över 7 000 försäljningar
Sofia Karlsson konstaterar att det pågår förundersökningar mot köpare på flera håll i landet.
– De som jobbar med spaning på de här marknadsplatserna på Darknet ser tecken på att narkotikahandeln ökar lavinartat. Det som är speciellt i den här typen av narkotikamål är att man har möjlighet att bakspåra. Vi kunde hitta över 7 000 försäljningar. Det är svårt i ett traditionellt narkotikamål. Det visar att man kunnat ägna sig åt det här i stor utsträckning under lång tid utan att någon kommit dem på spåren, säger hon.
Sofia Karlsson menar att en av anledningarna till att försäljningen har kunnat pågå länge utan upptäckt är postlagen och sekretessbestämmelserna i den.
– Det är ett bekymmer. Även om postpersonalen misstänker narkotika får de inte slå larm av sekretesskäl. De får inte anmäla. Men det pågår en utredning om att eventuellt ändra detta i postlagen. Som det är nu används postpersonal som knarkkurirer. De tvingas till det eftersom de måste leverera de här paketen och breven, säger Sofia Karlsson.