Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kommuntoppen krävs på 1,2 miljoner kronor

Den tidigare vd:n för delvis kommunägda Science Park Skövde, Patric Eriksson, utreds för grov förskingring. Han ledde bolaget i över två decennier.
Foto: SCIENCE PARK SKÖVDE
Flera av bolagen där Patric Eriksson varit verksam styrs helt eller delvis från det kommunala moderbolaget i Skövdes stadshus.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

Direktören Patric Eriksson, 53, tvingades lämna höga poster inom flera kommunala bolag i Skövde. 

Nu pågår polisutredning om grov förskingring och han krävs på 1,2 miljoner kronor i skadestånd. 

– Han förnekar helt och vet egentligen inte ens vad han misstänks för, säger försvarsadvokaten Tore Brandtler.

Beskedet väckte stor uppståndelse bland Skövdes näringslivstoppar och kommunledning när det kom i slutet av september 2019.

53-årige Patric Eriksson hade i över två decennier haft en rad kommunala styrelseuppdrag och varit vd för det delvis kommunägda prestigeprojektet Science Park Skövde, en företagssatsning med nära band till den närliggande högskolan. 

I pressmeddelandet skrev bolaget att han fått sparken. 

Bolaget hade fattat misstankar mot vd:n och en extern oberoende granskning visade att han gjort privata inköp för bolagets pengar:

”Styrelsen för Science Park Skövde AB har beslutat att häva anställningsavtalet för Patric Eriksson per dagens datum. Anledningen är att han har agerat på ett omdömeslöst sätt och gjort inköp för privat bruk med bolagets medel. Styrelsen har gjort en polisanmälan. VD:s agerande gör att styrelsen inte längre har förtroende för honom i hans roll som VD.”

Lämnade flera bolag

Patric Eriksson, vd i det till 49 procent kommunägda bolaget, tvingades också samtidigt lämna sina styrelseposter i tre kommunalt helägda fastighetsbolag.

Sedan blev det tyst.

Nu, över ett år senare, framgår i ett färskt beslut från Göta hovrätt att den tidigare arbetsgivaren, Science Park Skövde, kräver Patric Eriksson på över 1,2 miljoner i skadestånd för privatinköpen han påstås ha gjort för företagets pengar. Beslutet om kvarstad, som Skaraborgs Allehanda tidigare rapporterat om, innebär att egendom säkras inför ett kommande skadeståndsanspråk.

Enligt åklagaren Jenny Karlsson pågår utredningen, ett år efter att misstankarna först uppkom, fortfarande med full kraft.

– Det är grov förskingring som är huvudbrottet. 

– Man har använt företaget till att bekosta eventuellt privata inköp och kostnader man haft. Det har skett under en längre period, flera års tid. 

Ännu en misstänkt

Enligt handlingar hos Skaraborgs tingsrätt finns sedan slutet av oktober också ytterligare en misstänkt, men det vill inte åklagaren kommentera.

– Jag går inte in på det nu. Förundersökningen är pågående och jag kan inte ge svar på det. Vi är långt ifrån ett beslut om hur det slutligen blir. Vi håller förhör med personer som kan tänkas veta nåt om detta och som sett saker. 

Patric Eriksson har, ett år efter att utredningen inleddes, fortfarande inte heller förhörts av polis.

Detta, enligt åklagaren, eftersom Patric Eriksson flyttat utomlands. Enligt en domstolshandling bor och arbetar han numera i ett annat land. 

– Han befinner sig inte i Sverige så det har inte blivit av än, men det är planerat. Han har själv genom sin advokat uppgett att han ska inställa sig för förhör.

Patrik Eriksson var i två decennier vd för den delvis kommunägda företagsparken i Skövde, numera kallad Science Park Skövde. Här vid en intervju om företaget i GT från 2001.
Foto: ROBERT ODENJUNG
Patric Erikssons försvarsadvokat Tore Brandtler uppger att klienten förnekar brott och inte ens har fått exakt veta vad misstankarna handlar om.
Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN/GT

Patric Eriksson är skäligen misstänkt, den lägre misstankegraden, men åklagaren menar att detta har en formell bakgrund kopplat till beslutet om kvarstad, där endast skälig misstanke krävs för ett beslut. 

– Han är inte frihetsberövad men det är en skälig misstanke som krävs i det här läget. Det är bara det som är prövat. 

Nekar till brott

GT har förgäves sökt Patrik Ericsson för en kommentar.

Hans försvarsadvokat Tore Brandtler säger:

– Han förnekar helt och vet egentligen inte vad han misstänks för. Vi har inte fått veta någonting. Han förnekar helt. 

– Det senaste jag hörde var att brottsrubriceringen är grov förskingring. Det var den rubriceringen i kvarstadsförhandlingen.

Orsaken till att Eriksson fortfarande inte förhörts förklarar han så här:

– Det har med pandemin att göra. Det är det som det handlar om.

Åtal ska vara väckt senast 18 december, men enligt åklagaren väntas polisutredningen fortsätta ytterligare en tid och åtalsbeslut väntas först nästa år.

SE OCKSÅ:

SD-politiker dömdes för förskingring i miljonhärva