Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kofotsrånare slog till mot Christians butik

Christian Palmén, Ica-handlare på Ica Nära Ljung.Foto: Privat
De två rånarna var beväpnade med kofot.Foto: Övervakningskamera / Ica Nära Ljung
De hotade personalen att lämna ifrån sig pengar.Foto: Övervakningskamera / Ica Nära Ljung

Ica-personalen hade precis stängt och låst – när två maskerade rånare plötsligt bröt sig in bakvägen.

Rånarna var beväpnade med kofot och under hot tvingade de till sig dags- och växelkassan från den lilla butiken i Herrljunga.

– Det är så tragiskt att de ger sig på individer. Vem vet hur de kommer att må om en vecka eller ett år, säger Ica-handlaren Christian Palmén som äger den aktuella butiken.

Det var vid 21-tiden under lördagskvällen som de maskerade och beväpnade rånarna slog till mot Ica Nära Ljung i Herrljunga. Ica-handlaren Christian Palmén berättar:

– Det var två medarbetare i butiken som stängde som vanligt. De hade hunnit stänga när de här personerna bröt sig in bakvägen och överrumplade personalen. De gick inte till några handgripligheter, men var verbalt väldigt hotfulla.

Palmén berättar att rånarna fick med sig dagskassan och växelkassan. Det handlar inte om några jättesummor.

Flydde i bil

– Jag blir arg och jag blir ledsen. Samtidigt är jag glad att mina medarbetare inte kom till fysisk skada, det är det viktigaste. Men de har kommit till psykisk skada, säger han och fortsätter:

– De här personerna ser ju inte individen. De tänker att de gör inbrott och tar våra pengar. Men vem vet hur de utsatta kommer att må om en vecka eller ett år efter det här.

Enligt den beskrivning som getts så pågick rånet i ungefär tio minuter. På baksidan hade gärningsmännen parkerat en flyktbil som de använde för att fly brottsplatsen, enligt Palmén.

– Det känns som att det inte spelar någon roll hur mycket åtgärder vi vidtar för att säkra upp med larm och övervakning och lås och valv. Det känns inte som att det hjälper. Men Ljung ligger ju där det ligger geografiskt, vi har ingen patrullerande polis, det är omöjligt för dem att hinna hit när sådant här händer, säger Palmén.

Polisens presstalesperson Ulla Brehm.Foto: ANDERS WEJROT / GT/EXPRESSEN

Ica Nära Ljung har varit förskonade från rån tidigare – men har däremot drabbats av inbrott tidigare.

– Vi tycker att vi säkrar upp, men det känns som att det trappas upp för varje gång.

Fastnade på övervakningsfilm

Polisens presstalesperson Ulla Brehm meddelar att ingen misstänkt gärningsperson har gripits i ärendet, enligt den senaste informationen hon fått.

– Vi gjorde spaningsinsatser på platsen och hade hundar som sökte bland annat. Det har också varit tekniker på platsen, säger hon.

Händelsen rubriceras som grovt rån.

Rånarna fastnade på butikens övervakningskameror. De är svartklädda och väl maskerade och ses rikta sina tillhyggen mot personen bakom kassan.

– Vi hoppas verkligen att de ska åka dit. Ett sånt här samhälle vill vi inte ha, säger Christian Palmén.