Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Knivhotade och våldtog kvinna – fallet tas till HD

Fallet tas till Högsta domstolen.
Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM
Riksåklagare Petra Lundh.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Med en kniv riktad mot kvinnans hals tvingade mannen till sig sex.

Han dömdes senare för våldtäkt – men bara av normalgraden.

Nu tar Riksåklagaren fallet till Högsta domstolen.

En man i 30-årsåldern dömdes nyligen till fyra års fängelse i hovrätten för hemfridsbrott, våldtäkt, sexuellt ofredande och övergrepp i rättssak.

Våldtäkten inträffade i Trollhättan i juni i år, då mannen tvingade till sig sex genom att hota en ung kvinna med kniv.

I rätten berättade kvinnan att hon vaknade upp av att den nu dömde mannen höll ett fast grepp i hennes hår och hade en kniv riktad mot hennes hals.

Hotade henne

Bland annat ska han ha hotat att hugga henne om hon inte gjorde som han sa. Efteråt hotade han med att döda henne om hon tog kontakt med polis.

Hela händelseförloppet pågick i 30 minuter.

Åklagaren yrkade på att mannen skulle dömas för grov våldtäkt – men såväl tingsrätten som hovrätten menade att det endast rörde sig om våldtäkt av normalgraden.

”Tingsrätten anser att även om (gärningsmannen) hotat (kvinnan) med kniv under i princip hela händelseförloppet är inte hotet av sådan särskilt allvarlig art att brottet därigenom är att rubricera som grov våldtäkt”, skrev rätten i domen.

Nu väljer Riksåklagaren Petra Lundh att ta fallet till Högsta domstolen, något Ttela tidigare rapporterat om.

”Återhållsamma”

Hon vill med sin överklagan att det prövas vad som krävs för att ett hot enligt lagen ska ses som särskilt allvarligt och därmed att en våldtäkt rubriceras som grov.

– Sedan i vart fall 2005 har samhällets syn på sexualbrott successivt skärpts, vilket också avspeglats i lagstiftningen. Däremot kan man se att domstolarna fortfarande är återhållsamma med att bedöma våldtäkter som begås med hjälp av knivhot som grova, trots att det enligt min mening var regeringens mening redan 2005, att våldtäkt under knivhot regelmässigt bör bedömas som grov, säger Petra Lundh i en kommentar.

Larmnummer att ha koll på

Hit kan du vända dig om du behöver slå larm