Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Knivhögg ung man i hjärtat – överklagar

Här är Brå:s statistik över antal anmälda brott i region Väst under 2019
Foto: Polisen

I december dömdes en man i 40-årsåldern till tolv års fängelse för att ha knivmördat en ung man på Heden.

Den dömde mannen har nekat till mordmisstankarna och hävdat nödvärn – något han fortfarande gör när han nu överklagar domen till hovrätten.

I överklagan radar mannens advokat, Askar Nouri, upp flera anledningar till att tingsrätten enligt honom gjort en felaktig bedömning.

Den 26 augusti förra året hittades en svårt skadad man i 25-årsåldern på Heden i Göteborg.

Han hade blivit knivhuggen i hjärtat, och överlevde inte.

Ett par timmar efter att den unge mannen knivhuggits, skickar en annan man i 40-årsåldern ett sms till en bekant.

Jag sa ändå till tre gånger att han skulle lägga ner. Men efter att jag klappat till honom å gett han två snabba lowkicks så brast det. Jag har ju alltid tjuringen osynlig i mudden på jacka så när han kom igen högg jag den jäveln i bröstet sen drog jag.

Mannen greps senare, och dömdes den 10 december till 12 års fängelse för mord.

”Någonting har klart hänt på spårvagnen”

Han har erkänt att det var han som knivhögg offret, men har hela tiden hävdat att det var i en nödvärnssituation.

Innan kvällen den 26 augusti hade de aldrig tidigare träffats, men det är känt att de stött på varandra vid Frölunda torg tidigare under kvällen. Då ska offret ha följt efter den numera dömde mannen.

– Någonting händer ju innan vi får filmmaterial, det första vi har är våld mot målsägaren i samband med att de kliver av spårvagnen. Någonting har klart hänt på spårvagnen, att målsägaren går efter misstänkt är inget att hymla om, men de är okända för varandra sedan tidigare, har åklagaren Linda Wiking tidigare sagt.

Nu överklagar mannen i 40-årsåldern domen till hovrätten.

Beskrivs som ”panikslagen” i överklagan

Hans advokat, Askar Nouri, radar i överklagan upp en rad saker som anses vara felaktiga med tingsrättens dom.

Där står bland annat att mannen inte haft uppsåt till att knivhugga eller döda offret, att han utfört handlingen i nödvärn och att det ska ha handlat om ett överfall mot den äldre mannen.

Under det pågående angreppet mot NN (den dömde) greppar målsäganden efter något i sin ficka. NN uppfattar detta som att målsäganden är på väg att ta upp ett vapen. I det skedet finns det för NN ingen anledning att tro att det är något annat än ett vapen som målsäganden är på väg att ta fram. I det skedet slår den panikslagne NN reflexmässigt ett slag som träffar målsäganden”.

Enligt den dömde mannen var det inte förrän efteråt som han själv förstod att han höll i kniven, eftersom den låg instoppad i ärmen sedan tidigare.

I överklagan går också att läsa att det sms som mannen skickade efter dådet, ”inte korrekt återspeglar hur situationen faktiskt har förhållit sig”. 

Åklagaren: ”Tycker det är en bra dom”

Nu yrkar mannen på att mordåtalet helt ogillas, och att straffet lindras.

Göteborgs tingsrätt slog i sin dom fast att den mördade mannen följde efter gärningsmannen, men att våldet som den dömde använde överstiger nödvärnsrätten.

Åklagare Linda Wiking har tidigare sagt till GT att hon är nöjd med domen:

– Jag tycker det är en bra dom, den är bra skriven och går igenom nödvärnsrätten. Den är väl avvägd och motiverar strafflängden.

Se också:

Gripen, häktad och anhållen – så håller du reda på begreppen.