Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Knivhögg sin fru framför barnen – av svartsjuka

Rån, misshandel och sexualbrott • Brå:s statistik över anmälningarna
Hustrun knivhöggs flera gånger i bröstet av sin make.
Foto: POLISEN

En 37-årig man knivhögg sin fru och släpade henne i håret framför deras barn i tron att hon var otrogen.

Innan brottet höll han inspelade förhör med hustrun där han hotade henne till döden.

– Jag kunde gjort dittan och dattan men du förstår att straffet på detta är döden, det vet du, säger mannen i den egna inspelningen.

Han har nu dömts till 14 års fängelse och utvisning. 

Den 26 november i fjol larmades polis till en bostad i Ulricehamn. I andra änden av linjen var en flicka – som precis bevittnat mordförsöket på sin egen mamma.

En 37-årig man hade knivhuggit sin hustru och sedan släpat henne i håret framför deras gemensamma barn. 

Polis kunde gripa den 37-åriga mannen, misstänkt för mordförsök. Hustrun fördes akut till sjukhus med livshotande skador.

Ett av knivhuggen träffade hennes hjärtsäck. 

”Pratat om att skiljas”

Utredningen skulle senare visa att det inte var första gången den 37-årige mannen utövade våld och försökte kontrollera sin hustru. I förhör öppnade hustrun upp sig och berättade om ett mycket turbulent 11-årigt äktenskap. De kom till Sverige 2015 och fick senare asyl.

De har pratat om att skiljas, men han har sagt att så länge hon lever så är hon med honom” har hustrun berättat i polisförhör.

Makens svartsjuka tog ofta över, berättar hustrun, och slutade i våldsamheter.

Vid ett tillfälle under första hälften av 2018 ville frun gå ut och gå på en promenad med sina vänner men han gav inte henne lov. Det slutade med att han slog och bet henne, enligt kvinnan. Hon var under tiden gravid med deras gemensamma barn.

Den blodiga kniven hittades i vasken.
Foto: POLISEN

”Straffet på detta är döden”

37-åringen fick också för sig att hustrun var otrogen och höll därför ett eget inspelat förhör där han tvingade henne erkänna. Enligt hustrun höll han en kniv mot henne under inspelningen.

– Förstod du inte att jag kunde bli ledsen om du skickar meddelande till den här killen, säger 37-åringen i de egna inspelade förhören.

Han fortsätter.

– Du har varit en bra flicka och jag är inte tyrann på något sätt. Jag har inte varit elak. Jag var inte en person som varit elak eller gjort dig illa. Jag kunde gjort dittan och dattan men du förstår att straffet på detta är döden, det vet du.

Hustrun knivhöggs flera gånger i bröstet och magen.
Foto: POLISEN

Döms till 14 års fängelse

37-åringen nekar till alla brott och menar att det var han som blev attackerad med kniv den 26 november och att han bara försökte värja sig.

Tingsrätten trodde dock inte på hans förklaring utan har nu dömt honom till 14 års fängelse och utvisning för försök till mord samt misshandel.

Av utredningen i målet framgår även att 37-åringen hade motiv till att döda sin hustru. Dels utifrån vad hustrun själv har berättat men även av den inspelning som finns mellan dem båda. Av den framgår att 37-åringen anser att hustrun har varit otrogen mot honom och att det hon har gjort mot honom betyder döden för henne” skriver tingsrätten i sin dom. 

SE MER: Kriminologen om mäns våld mot kvinnor

Mäns våld mot kvinnor uppmärksammas efter att fem kvinnor mördats på bara tre veckor. Kriminologen Olivia Lindqvist menar att det krävs mer än strängare straff, det behövs attitydförändringar i hela samhället.