Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

21-åring knivdödade pensionär – döms

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Mannen erkände dådet redan vid den första häktningsförhandlingen.
Pensionären attackerades helt oprovocerat.
Foto: JOAKIM ERIKSSON / AGENA

De kände inte varandra utan råkade vara på samma plats vid samma tillfälle.

En man i 70-årsåldern attackerades oprovocerat på en gata i närheten av en skola i Borås och avled senare. 

En 21-årig man har erkänt att det var han som högg. 

På onsdagsförmiddagen föll domen i Borås tingsrätt, mannen döms till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. 

På morgonen en tisdag i februari i år gick den 20-årige mannen till skolan, ett par timmar senare gick han hem igen – för att vid lunchtid, helt oprovocerat, knivattackera en pensionär.

Högstadielever blev vittnen till dådet.

”Så ser vi allt blod på marken och alla hål i hans jacka och då förstår vi att han hade blivit knivhuggen”, har en av dem berättat i utredningen.

Pensionären skadades så svårt att han senare avled.

– Jag tar kniven och hugger honom, har 21-åringen sagt i förhör.

Erkände huggen direkt 

Redan den första häktningsförhandlingen i målet erkände han, enligt sin advokat Anders Franksson, dådet.

I domen från tingsrätten framgår det att han erkänt att det var han som högg mannen men att han förnekade mord då han saknat avsikt att döda honom.

På onsdagen föll domen i Borås tingsrätt, mannen döms till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Den stora rättspsykiatriska undersökningen visade att han led av en allvarlig psykisk störning vid gärningen och som straff rekommenderades vård.

Tingsrätten resonerar om det hela ska rubriceras som mord eller dråp, men kommer fram till att det inte är frågan om något annat än mord. 

Finns inget klarlagt motiv 

”Det nu sagda kan dock, i ljuset av övriga omständigheter, inte anses vara så förmildrande att brottet ska anses som mindre grovt och rubriceras som dråp. NN ska därför dömas för mord.” står det i domen. 

Om fängelse hade utdelats som straff hade mannen dömts till elva års fängelse, då tas det hänsyn till att han var 20 år när mordet begicks samt hans psykiska hälsa. 

Något motiv till dådet har inte kunnat fastsällas, det hela var, konstaterar åklagaren Martin Svensson, ett vansinnesdåd.

– Det finns ingen motivbild. Han tog med sig en kniv från lägenheten och hade tankar om att döda någon, har åklagaren tidigare sagt. 

Efter att domen fallit säger mannens advokat Anders Franksson att han varit i kontakt med sin klient och inte kommer att överklaga domen.

– Min klient känner sig lättad över att han nu ska få den hjälp han vill ha. Han fick den påföljd han ville ha om han nu blir dömd, säger han.