Det var inom ramen för en större utredning om narkotikasmuggling som tullkriminalen fick upp spåren efter en anställd vid Fagareds ungdomshem i Lindome. På ungdomshemmet behandlas många unga med missbruksproblematik.
I slutet av maj slog tullen till då mannen kom till arbetet och parkerade sin bil, en exklusiv sportbil, utanför ungdomshemmet.
I bilen fanns en mängd olika narkotiska preparat och dopingmedel, bland annat kokain, amfetamin och den i ungdomskretsar vanligt förekommande dödsdrogen Tramadol.
Togs ur tjänst
Även delar av ungdomshemmets lokaler, bland annat personalutrymmen, söktes igenom av tullen.
– Samma dag som tillslaget gjordes togs han ur tjänst, säger institutionschefen på Fagareds ungdomshem Marcus Lindberg.
Men banden till personalen på Fagareds ungdomshem stannar inte där.
Nu kan GT avslöja att det i utredningen förekommer flera både nu och tidigare anställda vid ungdomshemmet. Bland annat har ett personalskåp inne på Fagared, dit bara personal når, använts för att föra in kuvert med tabletter.
Det framgår av meddelanden som skickats mellan den nu hemförlovade anställde och personer med anknytning till ungdomshemmet.

Institutionschefen: ”Skitförbannad”
Kort före tillslaget frågar en till helt nyligen anställd kollega vilka dopingmedel som han har att erbjuda för tillfället. Efter att ha bollat olika dopingpreparats namn mellan varann, får den tidigare kollegan beskedet att det finns ett namngivet preparat ”på ingång”, men att det också finns andra preparat tillgängliga.
”Har du 10 st blå? Om du har det kan du då lägga 10 st i ett kuvert ... i mitt skåp i slussen”, skriver en anställd vid ungdomshemmet.
Enligt institutionschefen handlar det om personalskåp i en personaldel på boendet.
– Det blev jag ju skitförbannad över, självfallet, att det framgår att de använder sig av ett personalskåp, säger Marcus Lindberg.
Det betyder att det finns en etablerad smugglings- eller överlämningsväg in på Fagared?
– De har använt arbetsplatsen i just det specifika fallet som du säger. Det är klart att jag som institutionschef är väldigt besviken över att man använder sin arbetsplats. Dels tycker jag självklart att det är ett dumt tilltag överhuvudtaget att befatta sig med sådana här saker. Sedan att dra in sin arbetsplats: Helt befängt.

Smugglade dopingpreparat
Först säger Marcus Lindberg att de undersökt belastningsregistren för alla de anställda och tidigare anställda som förekommer i utredningen. Men det visar sig inte stämma när GT undersöker saken vidare.
Den tidigare anställde som frågade efter vilka olika dopingpreparat som fanns tillgängliga dömdes själv 2015 för att vid tre olika tillfällen ha smugglat in läkemedel och dopingpreparat via Arlanda och Malmö.
Men det var inget som påverkade beslutet att anställa mannen kort därpå.
– Det är en miss, säger Marcus Lindberg.
Vad säger det om er koll på vilka som anställs för att arbeta med de yngre?
– Det är klart att det är en miss om det är någon som gått under radarn. Vi har bättre rutiner för det i dag än vad vi hade då.
Glömts av träningskompisar
Den man som ertappades med narkotikan i bilen är sedan tillslaget inte formellt avstängd. Han är enligt Marcus Lindberg hemma med lön och andra villkor i väntan på dom. Skulle han fällas kommer han bli föremål för personal- och ansvarsnämnden.
Mannen nekar helt till brott och säger att preparaten glömts kvar av träningskompisar till honom.
– Jag körde folk på söndagen precis innan detta, säger mannen i förhör och förnekar kännedom om några av de meddelanden som hittats i hans telefon.
Den person som beställde in ett kuvert med tabletter för leverans till personalskåpet är, enligt institutionschefen, fortfarande i tjänst.
Han ska ha medgett i ett så kallat tillrättavisande samtal och uppgett att det inte handlade om narkotika eller doping, utan om ett receptbelagt läkemedel. Ett läkemedel som den anställde inte hade recept för.
En förklaring som institutionschefen godtagit.
Statens institutionsstyrelse, SIS
Statens institutionsstyrelse, SiS är en statlig myndighet som bedriver tvångsvård, utredning och behandling. Varje år tar SiS emot cirka 1 000 ungdomar mellan 12 och 21 år med beteendestörningar och allvarliga sociala problem och 1 000 personer över 18 år med livshotande missbruk. Vården bedrivs vid 24 särskilda ungdomshem och 11 LVM-hem över hela landet. SiS ansvarar också för ungdomar som dömts till sluten ungdomsvård. SiS erbjuder individuell behandling och vården är differentierad utifrån olika gruppers särskilda behov. SiS är också huvudman för skolan som har en central roll i ungdomsvården. En viktig del i SiS uppdrag är också att utvärdera resultaten av vården, utveckla metoderna och initiera forskning på området. Chef för SiS är generaldirektör Elisabet Åbjörnsson Hollmark.
Arbetshypotes
En tredje tidigare anställd som haft viss kontakt med den åtalade mannen utbildade sig vid tiden själv till tulltjänsteman.
Enligt utredaren vid tullkriminalen har informationen om vad som kommer fram i utredningen om mannens relation till den åtalade lämnats vidare inom organisationen.
Kammaråklagare Magnus Natt och Dag som åtalat mannen säger att utredningen har haft en ”arbetshypotes” om att narkotikan skulle vara avsedd för personer inne på Fagared.
Men där har man gått bet.
– Vi har inte kunnat visa att det skulle ha varit till personer inne på SIS-institutionen, det har vi inte kunnat gå vidare med, säger Magnus Natt och Dag.
GT har varit i kontakt med den åtalade mannen, som inte velat svara på några frågor.