Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Klippte av mans finger efter knarkdispyt – får sänkta straff

Mannen fick sitt högra pekfinger avklippt. Hans skador dokumenteras på sjukhuset efteråt.
Foto: Polisen
Polisen hittar flera blodspår i lägenheten, bland annat i badrummet.
Foto: Polisen

Mannen trodde han skulle dricka öl med några bekanta.

Men kvällen urartade, och han fick sina ben hoptejpade i en soffa innan han utsattes för misshandel och hot, i en lägenhet i Biskopsgården i Göteborg.

Det skulle gå så långt att han fick sitt högra pekfinger avklippt.

– Det gör fruktansvärt ont, säger han i förhör.

Tre män har dömts för inblandning i gärningen – nu sänker hovrätten deras fängelsestraff.

Den 14 oktober uppsöker en man sjukhus. Han har sår på ryggen, armen och vänstra handen, blånader på ena armen – och bara nio fingrar.

Av journalanteckningarna som upprättas på akuten framgår att mannen blivit hembjuden till en bekant, som gjort ”något mycket dåligt”. Han berättar för sjukvårdspersonalen om hur han fått sina ben hoptejpade medan en kniv hölls mot hans bröst. Hur de utpressat, slagit, och sparkat honom.

Personalen ringer polisen, vilket senare ska leda till att fyra män åtalas för människorov.

Tingsrätten ska däremot i stället döma tre av dem för grovt rån – och fria den fjärde från någon som helst inblandning.

Enligt åklagaren ska det hela ha sin bakgrund i en tidigare knark- och pengadispyt. 

Offret ska, av de inblandade gärningsmännen, ha anklagats för att ha blandat ut amfetamin som han sedan gett till en av de nu dömda männen. 

Här, i soffan, berättar offret att hans ben tejpades fast och att han hölls ner medan han hotades och skadades.
Foto: Polisen

”Han får klippa två gånger”

Den 14 oktober åker han hem till bekant i Biskopsgården, i tron att de ska ”ta någon öl och kanske lite narkotika”, framgår av tingsrättens dom.

Men efter ett tag dyker fler personer upp – totalt ska de ha varit sju personer i lägenheten, av vilka tre anses ha varit inblandade i det som komma skall. En av dem anklagar mannen för att ha blandat ut amfetaminet och ska sedan, enligt åklagaren, ha krävt att antingen få pengar som ersättning eller ny narkotika.

– Han säger att jag inte vet vem han är, att han kan skära halsen av mig, säger mannen i förhör. 

– (NN) säger att jag ska ta fram mitt finger men jag säger ”aldrig” och stretar emot. Jag ligger på mage i soffan och det är (NN) som drar fram mitt finger, säger mannen vidare i förhör, och fortsätter sedan:

– Han får klippa två gånger för att det inte går av med en gång. Det gör fruktansvärt ont.

Mannen beskriver hur två andra män samtidigt tar halsgrepp om honom och sätter sig på hans ben så att han inte kommer loss. Det är de två männen som senare ska dömas, tillsammans med den man som precis klippt av honom det högra pekfingret.

En av männen som höll fast offret skriver senare till en bekant, i flera sms:

Sorry för allt som hände, det låg inte i mina händer

Ett finger va nog lite overkill dock...

Under rånet tvingar männen till sig 200 kronor från offret, hans två bankkort och pinkoder. En av gärningsmännen går sedan till en bankomat, där han fångas på film medan han gör ett kontoutdrag för att se om det finns några pengar på korten. Enligt vad som framförs i domen ska en kniv ha hållits mot offrets hals medan hans vän rings upp, och ett lån på 3 000 kronor genomförs. Pengarna tas via taxibud till lägenheten.

Tre av de fyra åtalade männen döms av Göteborgs tingsrätt för grovt rån mot sina nekanden, till mellan sex och sju års fängelse.

En av de dömda männen fångas på bild när han gör ett kontoutdrag under det pågående rånet, för att kontrollera offrets saldo.
Foto: Polisen

Hovrätten sänker alla fängelsestraff

Nu sänker hovrätten de inblandades fängelsestraff.

Brottet har ett mycket högt straffvärde. Högst är straffvärdet för (NN) som var drivande och den som klippte av fingret. Men även med den utgångspunkten bör det av tingsrätten utdömda fängelsestraffet sänkas till sex år”, skriver hovrätten i sin dom.

Även de två andra tidigare dömda männen får sina straff sänkta. Om en av dem skriver hovrätten i domen:

Han hade också möjlighet att larma polisen. Men det gjorde han inte. I stället bidrog han till att rånet kunde genomföras på det sätt som blev fallet”.

En 36-årig man dömdes till 7 års fängelse av tingsrätten, men får straffet sänkt till 6 års fängelse av hovrätten. Han anses ha haft den mest ledande rollen i angreppet, och var den som klippte av offrets finger.

En 34-årig man dömdes till 6 års fängelse av tingsrätten, men får sitt straff sänkt till 5 års fängelse av hovrätten.

En 45-årig man dömdes till 6 års fängelse av tingsrätten, men får straffet sänkt till 5 år och 6 månader i hovrätten.

SE MER:

Brå:s statistik över anmälda brott ger en överblick av inflödet av ärenden till Polismyndigheten, Åklagarmyndigheten, Tullverket och Ekobrottsmyndigheten. Det är alltså inte samma sak som faktiskt begångna brott.

Fler nyheter från dagen: