Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Klimataktivister hindrade flygplan – döms för brott

Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

Två klimataktivister döms för brott mot luftfartslagen sedan de i juni förra året försenade ett flygplan på väg från Göteborg till Stockholm, skriver Göteborgs-Posten.

De två männen gick på planet med övriga passagerare men vägrade sedan lyda kaptenens order om att sätta sig ner och spänna fast säkerhetsbältena. 

– Det är två aktivister som vägrat sätta sig ner och filmar, berättade Christer Fuxborg, presstalesperson vid polisen i region Väst.

I stället läste de upp ett nedskrivet tal om klimatkrisen.

Planet försenades

Händelsen gjorde att planet, vars destination var Stockholm, blev försenat.

Rätten argumenterar i sin dom att ansvaret för att göra avvägningen om vilka risker som olika verksamheter innebär i förhållande till vilka behov de fyller för samhället ytterst vilar på lagstiftaren och de folkvalda politikerna.

Enskilda personer kan enligt tingsrätten inte med hänvisningen till nödreglerna i lagstiftningen legitimera lagbrott för att hon eller han gör en annan riskbedömning.

Straffen för de båda bestämdes till 80 dagsböter. De döms utöver brott mot luftfartslagen även för ohörsamhet mot ordningsmakten kopplat till en händelse 2019, då de blockade en bilväg. 

Två liknande händelser

Ytterligare två liknande händelser inträffade på Visby flygplats och Ängelholm flygplats samma dag samt dagen innan händelsen på Landvetter. 

Även i de fallen var det aktivister som stoppade planen från att lyfta.