Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Man klev in på bar – viftade med motorsåg: ”Korkat”

Här är Brå:s statistik över antal anmälda brott i region Väst under 2019
Motorsågen som mannen hade med sig när han klev in på baren i Kungsbacka i januari.
Foto: Polisen
Varbergs tingsrätt dömde på måndagen mannen i 45-årsåldern till tre månaders fängelse för olaga hot.
Foto: NORA LOREK
Rebecca Spets hade en dag ledig ihop med sin syster Elina, vilket inte hör till vanligheterna. De skulle ut och äta på restaurang i Kungsbacka när en man med motorsåg dök upp i lokalen.
Foto: Privat

Med en motorsåg i handen klev mannen in på en bar i Kungsbacka, ”med direkt uppsåt att hota personerna i lokalen”.

Det har Varbergs tingsrätt kommit fram till, som nu dömer mannen till tre månaders fängelse.

Mannen ”höll motorsågen i höjt läge och viftade med den”, står det i domen.

– Jag bara sprang, utan att vända mig om, har vittnet Rebecca Spets tidigare berättat för GT.

Det var den 25 januari som en annars stillsam måndagskväll på en bar i centrala Kungsbacka förvandlades till en fullkomligt panikartad scen där gästerna tvingades fly bakvägen för att undkomma den man som precis klivit in genom dörren.

I sin hand bar mannen, som är i 45-årsåldern, en påslagen motorsåg.

33-åriga Rebecca Spets, som var på en minisemester med sin syster i Kungsbacka, hade precis ställt sig i baren för att beställa.

– Då sa bartendern: ”Vad är det som låter?” Jag hörde ett motorljud men tittade inte bakåt. Plötsligt ropade han: ”Alla ska ut nu! Spring!”, har hon tidigare berättat för GT.

Enligt vittnesuppgifter ska mannen ha gasat med motorsågen, och när åtalet kom gjorde det gällande att syftet varit att hota gästerna inne på restaurangen.

Att motorsågens kedja inte var bortkopplad, menar Varbergs tingsrätt i domen som föll på måndagen, har betydelse för hotets allvar. Nu döms mannen för olaga hot, till tre månaders fängelse.

(Mannen) höll motsågen i höjt läge och viftade med den”, går att läsa i domen. 

”Jag bara sprang, utan att vända mig om”

Bakgrunden till händelsen ska enligt tingsrätten ha varit att mannens vän tidigare hade nekats att få komma in i restaurangen.

För GT har vittnet Rebecca Spets tidigare berättat hur hon och de andra gästerna flydde för sina liv, och att hon och hennes syster sprang och gömde sig bakom några bilar utanför restaurangen.

– Jag bara sprang, utan att vända mig om. Jag uppfattade inte att det var en motorsåg, jag trodde att det var någon som skulle skjuta oss. Jag tänkte att jag och min syster var på fel plats vid fel tidpunkt.

Det skulle senare visa sig att mannen i 45-årsåldern är samma man som förra året gick till attack mot personal och gäster på ett hotell i Turkiet. Han kom då ridande på en kamel och var utrustad med en träpåk.

För händelsen i Kungsbacka åtalades mannen för grovt olaga hot, olovlig körning, vårdslöshet i trafik och bedrägeri, för att vid inköpet av motorsågen ha utgett sig för att representera sin arbetsgivare och inte som privatperson.

Han döms nu för olaga hot av normalgraden, med motiveringen att ”händelseförloppet i detta fall har varit mycket kortvarigt och (mannen) har inte befunnits sig i någon målsägandens omedelbara närhet”.

Han frias från bedrägeribrottet och olovlig körning, men döms också för vårdslöshet i trafik i samband med händelsen. 

”Förstår hur korkat det här var”

Den dömde mannen har förnekat alla brott. Han har medgett att han befunnit sig i restaurangens entré med en motorsåg i handen, men har själv hävdat att han ”saknat uppsåt att hota någon”, framgår av domen.

– Jag är jäkligt ledsen för att jag har skrämt oskyldiga människor. Nu i efterhand förstår jag hur korkat det här var, har han tidigare sagt i rätten enligt Kungsbacka-Posten.

SE MER:

Under 2019 anmäldes 1 538 911 brott i Sverige. Det är en minskning jämfört med året innan.