Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Karin, 76, utsattes för sol-och-vårare

Så skyddar du dig mot bedrägerier
Karin Kängström, 76, anade oråd och förde aldrig över några pengar till romansbedragaren.Foto: Privat
Mannen kontaktade Karin via Facebook. Bilden är en genrebild.Foto: CHRISTINE OLSSON/TT NYHETSBYRÅN

Antalet anmälningar om bedrägeribrott minskar generellt i Västsverige – men det finns ett undantag: Romansbedrägerier. 

Karin Kängström, 76, i Borås blev i vintras kontaktad av en man via Facebook som först överröste henne med komplimanger och kärleksförklaringar och lovade att han skulle komma till Sverige.

Men när han snart ville ha hjälp med pengar sa hon nej, vilket ändrade tonen helt.

– Han framställde det som att jag var världens sämsta människa, säger hon. 

Någon gång i vintras fick Karin Kängström, 76, en vänförfrågan från en man hon inte kände på Facebook, efter att ha funderat lite så accepterade hon den.

– Jag brukar inte godkänna någon jag inte vet vem det är, men jag tyckte han såg trevlig ut och någon jag kan ha en konversation med och sen körde det i gång, säger Karin som blev änka för nästan två år sedan. 

Mannen, som kallade sig Martin Henriksson, berättade för Karin att han var född i Lund men flyttat till England som liten och därför inte kunde så mycket svenska, vilket Borås Tidning, tidigare skrivit om. 

Han berättade också att han arbetade på en oljeplattform utanför Italien och hade ett eget företag. Han skickade bilder på hur det såg ut och när Karin googlade fanns oljeplattformen som han uppgett att han jobbade på och hon kunde läsa om den. 

Karin, 76, fick en vänförfrågan från en okänd man på Facebook som sedan försökte lura henne på pengar.Foto: Privat

Ledde snabbt in samtalet på romantik 

Men snabbt ledde ”Martin Henriksson” in samtalen på romantik, vilket Karin tyckte var märkligt. 

– Det blev ganska snabbt inkört på romantik, det var pussar och kramar, alltihop hela kittet. och sen började han skicka blommor i digital form varje morgon och sen en lång kärleksförklaring och någon musikvideo som hängde ihop med det. Jag tänkte ”det här verkar inte klokt, vad är detta.”

”Martin” hade inte kontakt med sina svenska släktingar, men skulle försöka hitta dem när han var klar på oljeplattformen och så ville han hälsa på Karin, vilket hon tyckte var ännu märkligare. 

– Han skrev att han skulle åka direkt till mig. Det lät så konstigt att han inte skulle hem till England där han hade hund. Men är jag skrev att jag hade hund så är det klart att han hade en hund också. 

Anmälningar om olika typer av bedrägerier går ner i Västsverige, den enda kategorin som ökar är romansbedrägerier.

– Kontakten kan pågå länge, ibland i över ett år, innan det uppstår en fråga om att föra över pengar för något akut behov. Men i det typiska romansbedrägeriet har parterna aldrig träffats i verkliga livet, säger Anna-Karin Kjellgren, brottsförebyggare vid bedrägerisektionen i polisregion Väst i ett pressmeddelande. 

Anna-Karin Kjellgren, brottsförebyggare vid bedrägerisektionen i polisregion Väst.Foto: Polisen

Försökte ge Karin dåligt samvete 

Det dröjde inte länge innan mannen som kallade sig Martin började fråga Karin om pengar. Hon hade redan innan börjat ana att det rörde sig om en så kallad sol-och-vårare och säger att hon spelade med.

– Efter ett par veckor hade borrarna gått sönder och de behövde skaffa nya, men han ville inte ha pengar av mig utan jag skulle hjälpa med hans transfereringar och skulle få alla kontaktuppgifter men det sa jag nej till och han blev sur. Och sen var det att frakten inte fanns med på fakturan så de inte kunde få borrarna och det ville han att jag skulle skicka pengar för, han kunde inte ta ut mer från sitt konto under en månad och då skulle han bli fördröjd att komma hit, säger hon. 

När Karin vid båda tillfällena sa nej, dels att hjälpa honom och sedan att skicka faktiska pengar ändrades hans ton direkt och han försökte ge henne dåligt samvete. 

– Han skrev om hur ohjälpsam jag var, att jag inte var den han trodde, att jag inte hade någon empati eller förståelse för honom. Han framställde det som att jag var världens sämsta människa, säger hon. 

Väninna drabbades också 

På hela förra året anmäldes 43 bedrägerier på hela året, men hittills i år har polisen redan fått 49 stycken. 

Karin valde dock att inte polisanmäla.

– Jag blev ju inte skadad på något sätt, men de säger ju att man ska göra det så kanske ringer i alla fall i dag. 

Kort efter att Karin blockerade romansbedragaren så fick en väninna till henne en vänförfrågan.

– Jag blev så arg, det är en hel industri detta. Bara någon vecka efter fick en väninna en vänförfrågan, det var samma bild men med ett annat namn. Jag är en erfarenhet rikare men inte en krona fattigare, säger hon. 

 

Polisens råd till den som drabbats

Om du misstänker att du har blivit utsatt för ett romansbedrägeri rekommenderar polisen dig att:

 

Kontakta din bank direkt. Om en transaktion nyss har genomförts kan banken ha möjlighet att stoppa den.

 

Anmäl till polisen.

 

Ta hjälp och stöd av personer i din omgivning. Du kan även kontakta Brottsofferjouren.

 

Avbryt all kontakt, även med personer som påstår att de kan hjälpa dig att få tillbaka pengarna.

 

Källa: Polisen 

Se också:

Så många brott anmäldes i Västsverige 2019