Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kari slogs ihjäl i ödehus – nu åtalas vännen

Rån, misshandel och sexualbrott • Brå:s statistik över anmälningarna
Kari Ylioja som mördades i Lesjöfors och brorsdottern Desirée som barn (nu avliden). Bilden är tagen för 25 år sedan
Foto: Privat
Foto: JONATHAN BERNTSSON

Kari Ylioja, 58, hittades mördad i ett ödehus i Lesjöfors i slutet av november, mer än en vecka efter sitt försvinnande.

Det visade sig att Kari blivit ihjälslagen och misstankarna riktades snabbt mot hans 28-årige vän.

På torsdagen åtalades vännen för mord. 

I slutet av november 2020 anmäldes Kari Ylioja, 58, förvunnen. Mamman anmälde försvinnandet till polisen när Kari inte hade besökt sin mor på tre dagar – han brukade hälsa på varje dag. 

När polisen undersökte ett ödehus i Lesjöfors i Filipstads kommun, hittades en man död i byggnaden. Han kunde senare identifieras som den försvunne Kari Ylioja.

Åklagaren Stefan Wessberg har tidigare berättat att Kari blivit utsatt för ett ”massivt, urskillningslöst våld” och när han hittades hade han legat död i flera dagar.

Vännen åtalad för mord

Åklagaren misstänker att han dödats samma dag som han besökte sin mamma sista gången. Den dagen hade han med sig sin vän, en 28-årig man. Polisen riktade snabbt sina misstankar mot vännen som senare häktades på sannolika skäl misstänkt för mord. 

Och under torsdagen åtalades mannen vid Värmlands tingsrätt. 

Den misstänkte mannens advokat Kerstin Samuelsson har tidigare förklarat att hennes klient nekar till mord. Han har dock medgett att han utdelat våld mot Kari.

Brodern: ”Inte en fluga förnär”

Kari Ylioja hade ett besvärligt liv med alkohol och droger. När han var yngre jobbade han som skogsarbetare, men när maskinerna tog över fanns ingen plats för honom.

Karis bror Peter har tidigare berättat att Kari trots sina stora problem samtidigt var social och hjälpsam. Han ställde upp och hjälpte vänner och bekanta med bär- och svampplockning och med snickerier.

– Han pratade med allt och alla och gjorde inte en fluga förnär. Vad ska man säga om det som hände? Det är tragiskt alltihop, har Peter sagt i en tidigare intervju. 


Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.