Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Känd islamist döms för bidragsbrott: ”Var fel”

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Arkivbild. En 32-årig man med kopplingar till våldsbejakande islamism i Göteborg döms nu för grovt bidragsbrott, skriver nyhetsbyrån Siren.
Foto: HENRIK JANSSON/ GT/EXPRESSEN

En 32-årig man med kopplingar till våldsbejakande islamism i Göteborg döms nu för grovt bidragsbrott.

Trots att mannen arbetade som taxichaufför tog han ut över 187 000 kronor i sjukpenning – med ett falskt läkarintyg. Mannen döms till skyddstillsyn och samhällstjänst. 

– Jag tänkte inte på det. Men när jag fick det svart på vitt så kände jag att det var fel, berättar han i förhör.  

En 32-årig taxichaufför använde ett falskt läkarintyg för att ta ut sjukpenning samtidigt som han arbetade. Mannen har sedan tidigare kända kopplingar till den våldsbejakande islamistmiljön i Göteborg.

Bidragsuttagen började under sommaren 2018 och fortsatte ända tills den 17 april 2019. Sammanlagt rör det sig om över 187 000 kronor i bidrag. 

32-åringen har erkänt att han ansökt och tagit mot ersättning vid elva tillfällen men nekar till brott då han anser sig ha rätt till ersättningen. Han hävdar att han inte kunde arbeta men han kände en taxiägare som han fick låna en bil av privat för att göra ärenden.

Nekar i förhör

Vid några tillfällen körde han även kunder och fick då ersättning, erkänner han. Enligt åklagarens redogörelse har 32-åringen kört taxi hela tiden utan att anmäla sina arbetstider till Försäkringskassan. 

Tingsrätten anser i sin dom att 32-åringens uppgifter om att han inte kört taxibil i den utsträckning som åklagaren redogjort för är helt osannolika. Man kan därför konstatera att 32-åringen arbetat i betydande omfattning trots att han hade sjukpenning. 

I förhör menar 32-åringen att han inte gjort brottet med uppsåt. 

– Nej, jag har inte gjort detta för att begå brott. Absolut inte min tanke. Jag har gjort fel tidigare, men nu har jag barn och så där. Jag har ansvar nu. Jag ångrar att jag inte kollade upp det mer, säger han i polisförhör. 

Slipper fängelsestraff

Han berättar även att han har skulder. I belastningsregistret förekommer han sedan tidigare och senast 9 oktober 2014 dömdes han för ett liknande brott. Han fick då skyddstillsyn och samhällstjänst för grovt bedrägeri medelst urkundsförfalskning samt försök och förberedelse till sådan brottslighet.

Nu döms 32-åringen återigen för tio fall av bidragsbrott medelst brukande av falsk urkund samt ett fall av grovt bidragsbrott medelst brukande av falsk urkund. 

Straffet blir skyddstillsyn med samhällstjänst i 140 timmar. Om 32-åringen i stället fått fängelsestraff skulle det motsvarat sex månaders fängelse. 

SE FLER NYHETER: ”Jag kan ju inte lämna honom, det är ju mitt barn”

Jenny har förlorat två barn: ”Ville aldrig släppa taget”