Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tekniker söker av ny bostad i Wilmafallet

Wilma Andersson, 17, tros ha mördats • Pojkvännen omhäktad.
Polisen misstänker att Wilma Andersson, 17, har mördats.Foto: PRIVAT/MISSING PEOPLE
Polisens tekniker söker av bostaden och närområdet. Foto: Robert Betzehag / Rescue Photo
Polisen misstänker att Wilma Andersson, 17, har mördats.Foto: PRIVAT/MISSING PEOPLE
Sökandet efter Wilma i slutet av november.Foto: ALEX LJUNGDAHL

En man i 40-årsåldern misstänkts för inblandning i mordet på Wilma Andersson, 17. Under fredagen spärrades mannens bostad av och undersöktes av polisens tekniker. Enligt uppgifter till GP ska polisen även ha hittat blodspår i en bil som kan kopplas till den misstänkte.

– Skulle det vara så att han har någon som helst inblandning i det här kan jag inte beskriva hur besviken jag skulle bli, säger en bekant till mannen.

Polisen befarar att Wilma Andersson, 17, har mördats. Hennes pojkvän är häktad, misstänkt för brottet.

Ytterligare två personer har under fredagen anhållits, misstänkta för inblandning i mordet.

En av dessa personer, en man i 40-årsåldern som enligt polisen är i den häktade pojkvännens närhet, anhölls redan på söndagen men släpptes på fri fot senare samma kväll.

Brottsmisstankarna om grovt skyddande av brottsling kvarstod dock och på torsdagen frihetsberövades mannen på nytt, uppger P4 Väst.

Kammaråklagare Jim Westerberg leder förundersökningen. I ett pressmeddelande som gick ut under fredagen säger han: 

– I nuläget går vi inte ut med vilka brott de två anhållna är misstänkta för. Åklagare kommer under helgen besluta om de ska begäras häktade eller om de ska friges.

Enligt mannens advokat, Tommy Nilsson, är brottsmisstanken densamma som tidigare: skyddande av brottsling, grovt brott. Det skriver Aftonbladet

– Det är den officiella brottsmisstanken. Han förnekar fortfarande och vill inte kännas vid några misstankar eller någonting runt Wilmas försvinnande, säger Nilsson till tidningen.

Bekant berättar

Mannens bostad i Uddevalla har under fredagen spärrats av. Enligt uppgift till GT undersöks den av polisens tekniker. 

Sten-Rune Timmersjö, chef över polisens rotel för grova brott i Fyrbodal, bekräftar att en bostad spärrats av men är i övrigt förtegen.

– Jag berättar inte vad vi gör på platsen. Inga kommentarer, säger han.

Åklagare Jim Westerberg säger till Aftonbladet att insatsen sker som en följd av de nya anhållandena.

– Det pågår insatser hela tiden. Det du hänvisar till är en husrannsakan men jag tänker inte svara på vad vi har hittat i olika bostäder, säger han till tidningen.

En närboende berättar:

– De spärrade av här i dag och håller på inne i huset. Det är inte uniformerade poliser.

GT har talat med en bekant till den misstänkte mannen.

– Jag har upplevt honom precis som alla andra – som en väldigt positiv och trevlig människa. Du kan ringa halva Uddevalla, jag tror inte att någon har något ont att säga om honom. Sen vet man aldrig. 

Den bekante fortsätter:

– Som jag sa till polisen: Skulle det vara så att han har någon som helst inblandning i det här kan jag inte beskriva hur besviken jag skulle bli. Då kan man inte lita på någon.

Efter att en kroppsdel från Wilma Andersson hittades i torsdags kunde polisen slå fast att den försvunna flickan är död, men sökandet fortsätter alltjämt runtom i Uddevalla.

– Alla hoppades ju att hon skulle hittas i livet. Det är så fruktansvärt tragiskt. Det ska inte hända. Man har barn själv och man börjar tänka... säger den misstänkte mannens bekante.

Uppgifter: Blodspår i bil

I helgen beslagtog polisen en bil som tidigare varit efterlyst i utredningen. 

Bilen kopplas till den anhållne mannen och enligt uppgifter till GT misstänker polisen att den använts i samband med Wilmas försvinnande.

– Jag kommenterar inte vad vi har i beslag. Vi är allmänt intresserade av allt som rör Wilmas försvinnande, och då kan det förekomma bilar. Det stämmer så långt. Men vad vi har i beslag kommenterar jag inte, har Sten-Rune Timmersjö tidigare sagt.

Enligt uppgifter till GP har polisen hittat blod i bilen. Tidningen skriver vidare att polisen uppges ha hittat blodspår i Wilma Anderssons pojkväns bostad.

Wilmas pojkvän misstänks för mord, men nekar till brott.Foto: Privat

I ett dokument som skickats in till tingsrätten nämns pojkvännens adress som den misstänkta brottsplatsen.

Pojkvännen, som är i 20-årsåldern, sitter sedan tidigare häktad på sannolika skäl misstänkt för mord.

– Misstankarna mot mannen har successivt förstärkts under utredningens gång och jag bedömer att bevisläget förbättrats, men det behövs mer tid för att fullfölja utredningen, sa åklagare Jim Westerberg på onsdagen.

Under fredagen omhäktades mannen på åklagarens begäran.

Sedan ett par dagar tillbaka har den mordmisstänkte mannen flyttats från häktet i Uddevalla till en rättspsykiatrisk klinik för att genomgå en sinnesundersökning.

Mannen har konsekvent nekat till brott.

Senast klockan 12 på söndag måste åklagaren fatta beslut om de två personer som har anhållits ska begäras häktade. 

Enligt uppgifter till DN misstänks den tredje personen för brott mot griftefriden, vilket innebär att man olagligen befattar sig med en död persons kvarlevor. 

Wilma-fallet: Detta har hänt

14 november. Det sista datumet Wilma Andersson ses i livet. Polisen misstänker att hon mördades samma dag. 

 

17 november. Wilma Anderssons anhöriga kontaktar polisen och anmäler henne försvunnen.

 

19 november. Wilma Anderssons pojkvän grips, misstänkt för mord. Han häktas senare. Wilma Andersson är alltjämt försvunnen. 

 

28 november. Polisen hittar en kroppsdel som gör att det är uteslutet att Wilma Andersson fortfarande är vid liv.

 

1 december. En man i 40-årsåldern anhålls, misstänkt för grovt skyddande av brottsling. Samma dag släpps han på fri fot.

 

6 december. Mannen anhålls på nytt, enligt hans advokat är misstankarna desamma. Ytterligare en person anhålls. Enligt DN misstänks personen för brott mot griftefriden.

 

6 december. Den mordmisstänkte pojkvännen omhäktas. Han har konsekvent nekat till brott.