Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisen sökte med båt och helikopter

Wilma Andersson har varit försvunnen sedan torsdag 14 november, hennes pojkvän sitter anhållen misstänkt för mord. Han har nu begärts häktad.
Sökandet efter Wilma pågår för fullt under fredagen.Foto: HENRIK JANSSON
Representanter för Fikk under fredagen.Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Febrilt arbete under fredagseftermiddagen.Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
På fredagseftermiddagen var Wilma ännu inte återfunnen.Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Poliser i arbete under fredagen.Foto: ALEX LJUNGDAHL
Wilma Andersson har varit försvunnen i över en vecka.Foto: PRIVAT/MISSING PEOPLE
Anna Göransson, polisens presstalesperson.Foto: Lovisa Waldeck
Åklagaren Caroline Fransson.Foto: HENRIK JANSSON
1 / 9

Försvunne Wilma Anderssons pojkvän har häktats misstänkt för mord – samtidigt fortsatte under fredagen sökandet efter försvunna Wilma oförtrutet i trakterna kring Uddevalla.

Polisen sökte med drönare, helikopter, hundar och på sjön.

– Det viktigaste just nu är fortfarande att hitta Wilma, säger Sten-Rune Timmersjö, chef vid polisens rotel för grova brott.

Vid 22-tiden avbröts sökandet, för att senare återupptas under lördagsmorgonen.

En dryg vecka har gått sedan Wilma Andersson, 17, senast sågs till. Det var förra torsdagen. Hennes anhöriga försökte och försökte nå henne, men det gick inte.

På söndagen anmäldes Wilma försvunnen – och polisen befarar att hon mördats. Wilmas pojkvän, en man i 20-årsåldern, har häktats misstänkt för mord.

– Efter förhör med den misstänkta och med personer som allteftersom är intressanta i utredningen samt utifrån omständigheter som framkommit i tekniska undersökningar har jag beslutat att begära mannen häktad på sannolika skäl misstänkt för mord, sa vice chefsåklagare Caroline Fransson i ett pressmeddelande inför häktningsförhandlingen.

Mannen, som är i 20-årsåldern, har hela tiden nekat till de anklagelser som riktats mot honom.

Detta har hänt

Försvann torsdagen den 14 november

Wilma Andersson är 17 år. Hon sågs senast torsdag den 14 november kring Walkesborg, Uddevalla. Hon är cirka 168 centimeter lång, har mörkt hår med ljusa slingor och var troligtvis klädd i en svart pälskappa.

I söndags kontaktade familjen polisen och i måndags gick Missing people ut med en efterlysning.

 

Fynden som gjorts

Polisen har gjort flera fynd under sökandet efter Wilma. Bland de första fynden var ett par skor som var brända. Senare har även glasögon och en jacka, som liknar den Wilma ska ha burit, hittats. Samt ytterligare saker. Enligt polisen måste alla fynd analyseras och det är för tidigt att säga om fynden har någon koppling till Wilma.

Gripandet

Under tisdagen meddelade polisen att en man – Wilmas pojkvän – gripits och senare anhållits, misstänkt för mord. Han förnekar all brottslighet.

Under onsdagen meddelade åklagaren att man hållit förhör med mannen, men att man inte vill gå in på vad som har sagts. På fredagsförmiddagen begärdes mannen häktad på sannolika skäl misstänkt för mord.

Wilma är alltjämt försvunnen.

 

Sökinsatsen

Sökinsatsen har pågått sedan i måndags och har utförts såväl av polisen som frivilligorganisationerna Fikk och Missing people. I måndags var sökinsatsen inriktad på trakterna kring Uddevalla. Under tisdagen bytte polisen sökområde och sökte framför allt kring Ljungskile efter uppgifter som pojkvännen lämnat i förhör, enligt uppgift till GT, för att sedan återigen gå tillbaka till Uddevalla.

Sökinsatsen fortsätter på fredagen.

Polisen söker efter Wilma

Samtidigt som häktningsprocessen mot mannen ägt rum fortsatte polisen att söka efter Wilma Andersson i och utanför Uddevalla. 

På fredagsförmiddagen skrev de på sin hemsida:

”Vi utökar vårt sökområde mer och mer, men rör oss fortsatt i Uddevalla både centralt och dess omnejd. Vi använder oss av drönarna, sjöpolis och en stor hundresurs.”

– Allt eftersom förundersökningen pågår så tilldelas vi nya områden att söka igenom. Vad som föranlett att vi söker på vissa platser är inget som vi kan gå ut med, berättade Anna Göransson, presstalesperson vid polisen i region Väst.

Även polishelikopter användes.

Polishelikoptern svävar över Uddevalla.Foto: ALEX LJUNGDAHL
Polisen använder sig av hundar i fredagens sök.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Frivilligorganisationer söker

Sten-Rune Timmersjö är chef över polisens rotel för grova brott i Fyrbodal.

– Det är mängder med poliser som är ute och söker i terrängen runtomkring centrala Uddevalla. Det är där vi fortsätter sökandet på fredagen och vi lägger alla resurser som finns tillgängliga, sa han på fredagsförmiddagen.

Han är förtegen om vad det är som föranlett den höjda misstankegraden. Han vill inte kommentera vad de tekniska undersökningarna kommit fram till, varken vad gäller pojkvännens lägenhet eller de fynd som gjorts i terrängen, men poängterar att sökandet fortsätter för fullt.

– Det viktigaste just nu är fortfarande att hitta Wilma, säger Sten-Rune Timmersjö.

Sjöpolisen letar efter försvunna Wilma.Foto: ALEX LJUNGDAHL
Sjöpolisen letar efter försvunna Wilma.Foto: ALEX LJUNGDAHL
Sjöpolisen letar efter försvunna Wilma.Foto: ALEX LJUNGDAHL
Sjöpolisen letar efter försvunna Wilma.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Frivilligorganisationen Fikk drog i gång sin sökinsats vid tiotiden på fredagsförmiddagen. Det gjorde även Missing People.

– Vi ska snart samlas, det blir nog ytterligare ungefär 500 personer i dag. Vi kommer fokusera på att söka öster om väg 172 och väster om Uddevalla, sa Peder Schillerström på Fikk.

Är det platser ni fått tilldelade av polisen?

– Det är önskemål vi fått från polisen att söka utanför centrala Uddevalla. Med alla resurser så är det så att vi börjar komma utanför en fem kilometers radie utanför Uddevalla.

Patrick Cohen var insatsledare för Fikks sök. 

– Vi har inte hittat något än, vi söker på flera platser. Bland annat på fjället och vid polisens område, sa han under fredagen.

120 skickades ut

Vid 14.30-tiden på fredagen hade runt 120 frivilliga skickats ut i de olika söksektionerna.

– Det är lugnt nu, folk är fortfarande på jobbet. Sen vid 16-17 tiden, det är då rushen kommer, berättade Patrick Cohen.

Under torsdagen deltog runt 450 personer i sökandet, som avslutades vid 23-tiden.

Patrick Cohen, Fikks insatsledare.Foto: LOVISA WALDECK

Planen var att fortsätta söka så länge det fanns frivilliga även under fredagen, berättade Patrick Cohen.

Även på fredagen levererade olika företag tält, mat och fika till de sökande. I ett av tälten stektes hamburgare till deltagarna. Och engagemanget var stort.

– Vi har börjat säga nej till mat för vi har inte plats till allting, sa Patrick Cohen på fredagseftermiddagen.

Vid 20-tiden pågick fortfarande polisens arbete med oförändrad styrka.

– De räknar med att hålla på till klockan 22 och sedan återuppta i morgon klockan 08, sa Thomas Fuxborg, polisens presstalesperson i region Väst.

Frivilliga från Fikk vid samlingsplatsen.Foto: Lovisa Waldeck

Sökandet – en särskild händelse

Sökandet efter Wilma klassas som en särskild händelse och poliser från flera delar av landet deltar i insatsen.

– Huvudsakligen är det personal från regionen, men det kan även finnas poliser från andra delar av landet på plats, säger Peter Adlersson, presstalesperson vid polisen i region Väst.

Häktningsförhandlingen mot den mordmisstänkte pojkvännen skedde klockan 13.00 på fredagen.

Där häktades han på sannolika skäl misstänkt för mord.

Hör polisen om sökarbetet

Polisen om sökandet: ”Fortsätter med oförminskad styrka” Anna Göransson om sökandet efter 17-åriga Wilma.