Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kvinna högg ihjäl båda sina föräldrar

Döms till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.
Ett av parets barn har stått inför rätta misstänkt för morden.
På fredagen faller domen i Skaraborgs tingsrätt.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Efter morden har den misstänkte gått till Ica för att köpa cigaretter.
Foto: Polisen

Ett gift läkarpar hittades döda i sitt hem i Hjo i mars i år.

Ett av parets barn har nu dömts för att ha mördat offren med ”flera hugg med kniv”.

Kvinnan lider av en allvarlig psykisk störning och vård rekommenderades som påföljd– vilket hon också döms till för två mord, skadegörelse och ringa narkotikabrott av Skaraborgs tingsrätt.

Det var på kvällen den åttonde mars i år som dubbelmordet ägde rum i centrala Hjo, enligt åtalet ska den misstänkta ha huggit båda sina föräldrar med kniv och sedan gått ut på stan och bland annat gått in på Ica för att köpa cigarretter. 

Den misstänkta har ”...genom att uppsåtligen vid flera tillfällen hugga BO med en kniv varvid målsäganden tillfogats ett flertal stick- och skärskador”, går det att läsa i åtalet.

Ett gift läkarpar hittades döda i sitt hem i Hjo i mars i år.
Foto: CHRISTIAN SVENSSON

Det döda paret var gifta, de var båda verksamma inom vården på uppsatta och ansvarsfyllda positioner. Mannen var läkare, känd för många i Hjo och på andra orter i Skaraborgsområdet, och kvinnan var en uppskattad enhetschef inom vården.

Egna orden: ”Tappar besinningen” 

Den misstänkta är ett av parets barn och benämns i utredningen genomgående som ”hon”, på egen begäran med anledning av en påbörjad könskorrigering som också nämns i utredningen. 

Under rättegången har kvinnan fått berätta om händelseförloppet.

– Situationen triggar min PTSD och leder till att jag tappar besinningen på ett sätt som jag aldrig upplevt tidigare, sa hon, enligt Skövde Nyheter. 

Ett tiotal, de flesta långa, polisförhör genomförs med den misstänkte dubbelmördaren under mars och april.

Under utredningen träder en bild fram av en längre tid av psykisk ohälsa och ett långvarigt starkt hat mot de mördade föräldrarna.

Inför domen genomfördes en rättspsykiatrisk undersökning av den misstänkta som visade att hon var allvarligt psykiskt sjuk vid tillfället för gärningen och den föreslagna påföljden rekommenderades därför som rättspsykiatrisk vård. 

Döms till vård 

Vid 11 på fredagen föll Skaraborgs tingsrätt som dömer kvinnan till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning för två mord, skadegörelse och ringa narkotikabrott.

Efter att ha gått igenom bevisningen som presenterats kommer rätten fram till att:

Det är således styrkt att NN åsamkat sina föräldrar den stora mängd stick- och skärskador av vilka de avlidit. ”

Rätten resonerar kring om hur det dödande våldet ska rubriceras och kommer fram till att det är fråga om mord.

”NN har vid händelsen varit påverkad av en allvarlig psykisk störning, sannolikt lidit av vanföreställningar samt känt sig provocerad. Å andra sidan har det våld som utövats varit omfattande och mycket brutalt och riktat sig mot hennes föräldrar i deras hem. Våldsutövningen måste ha medfört att offren känt ett svårt lidande och dödsångest. NN har också haft tid att besinna sig under händelsen. Vid en helhetsbedömning ska brottet därför rubriceras som mord i två fall. ” skriver rätten. 

Jenny Karlsson var åklagare i målet, hon säger att hon är nöjd med domen.

– Domen kommer fram till att hon ska dömas för mord och diskuterar uppsåtsfrågan. Jag tycker det är en bra dom som kommer fram till vad som hänt före och efter händelsen.

Jenny Karlsson tänker inte överklaga tingsrättens dom.

– Nej, inte som det ser ut nu. Det har blivit den påföljden som är yrkad. 

GT har varit i kontakt med den dömda kvinnans advokat som inte vill kommentera.

Kvinnan i 30-årsåldern dödade sina föräldrar.