Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Journalisten: ”Släkten och familjen går före allt”

Hör polischefen Erik Nord om vägspärrarna i Göteborg.
Foto: Privat / Privat
En skottlossning i Hisings Backa den 20 augusti kopplas till konflikten.Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN
En man skadades allvarligt vid skottlossningen i Hisings Backa.Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN

En våldsam gängkonflikt har blossat upp i Göteborg.

Journalisten Johanna Bäckström Lerneby har skrivit reportageboken ”Familjen” om den ena parten – släkten Ali Khan.

– De lever i förvissningen att släkten och familjen går före allt. Det är familjen och inte staten som vill dig väl, säger hon.

Konflikten mellan Ali Khan och Backagänget har resulterat i tre skottlossningar under de senaste veckorna. Personer med koppling till Ali Khan har också satt upp vägspärrar i Hjällbo centrum och in till Hammarkulletorget.

Johanna Bäckström Lerneby kom ut med ”Familjen” i maj efter att ha följt familjen i 14 år. Hon berättar att konflikterna ofta handlar om narkotika, vilket leder in i en spiral av våld och hämndaktioner.

– Det brukar vara narkotika eller pengar, eller kärlek för den delen, men det tror jag inte att det är i det här fallet, säger hon.

En av de inblandade männen – en man i 20-årsåldern – släpptes ur fängelset i mars. I december 2018 dömdes han tillsammans med två andra till fängelse för grovt narkotikabrott.

– När någon som varit i fängelse och kommer ut är det inte ovanligt att det blossar upp konflikter, när andra börjat sälja droger på deras område.

”Har tillgång till vapen”

Johanna Bäckström Lerneby beskriver de kriminella som impulsiva.

– De har tillgång till vapen, och då skjuter de. När det gäller vägspärrarna var det några från familjen och även vänner till familjen. De vill visa att de skjuter tillbaka.

Vägspärrarna är ett sätt att kontrollera sitt område, förklarar hon.

– För något år sedan kunde de gå fram till okända personer på Hammarkulletorget och fråga ”Vad gör du här? Vem känner du? Vad ska du göra?”.

Riktad insats mot Ali Khan

Göteborgspolisen har i samarbete med myndigheter som Kronofogden, Skatteverket och Tullverket haft en riktad insats mot Ali Khan sedan 2017, vilket slagit hårt mot släktens pengaflöde.

– Det är ett arbete som fortgår. Polisen har familjen under lupp hela tiden och det är därför de vet direkt vad det gäller. Det arbetet har varit effektivt, säger Johanna Bäckström Lerneby.

– Jag har också pratat med familjen om det och jag vet att de är jättepåverkade av myndigheternas arbete. De tycker själva att det är väldigt orättvist, och menar att polisen bara jagar dem på grund av deras namn.

”Polisen har järnkoll”

Enligt Johanna Bäckström Lerneby verkar klanen i ett slags parallellsamhälle, där lojaliteten med släkten är allt. Långsiktigt är det viktigt att polisen håller i sin riktade insats, tror hon.

– Polisen har järnkoll på familjen, men också på personer som rör sig runt dem. Det gör att det blir mycket lättare när det blossar upp en sådan här konflikt. De har förmodligen redan mängder av material insamlat.