Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jörgen, 47, hittade misstänkt mördade mannen: ”Rysningar”

Jörgen Simonsson, räddningstjänsten, är lättad över polisens genombrott.Foto: Privat / Privat

Ett larm om en brand på Tjörn skulle komma att utvecklas till något helt annat och betydligt allvarligare – ett misstänkt mord. Fallet, som har gäckat polisen i åratal, kan nu vara nära att äntligen få en lösning.

För Jörgen Simonsson, 47, som ledde räddningstjänstens insats den där februarinatten för mer än sju år sedan, är det en lättnad.

– De allra flesta insatser väljer man att glömma bort, det måste man, men en del är svåra att släppa, säger han.

Sent på kvällen, onsdagen den 27 februari 2013, nådde larmet räddningstjänsten i Stenungsund. En brand hade brutit ut i terrängen nära Myggenäs på Tjörn. 

Jörgen Simonsson, som var tjänstgörande insatsledare den kvällen, minns det hela tydligt.  

– När jag åker över Tjörnbron ser jag ljuset från elden nedanför, den lyser upp himlen över skogen. Då vet jag inte vad det är som brinner, men när jag närmar mig ser jag att det är ett större fordon, en lastbil, som står uppkörd bland träden, berättar han.

Initialt är insatsen inriktad på att hindra elden från att sprida sig till den omkringliggande skogen. Därefter övergår man till att släcka lastbilen.

Det tar tid, men i övrigt fortgår arbetet helt enligt alla rutiner.

– I det läget är det inget konstigt, säger Jörgen Simonsson.

Men när brandmännen sedan går in i fordonet, upptäcker de att förarhytten inte är tom. Där ligger en människa.

Polisens genombrott

– Jag minns att jag var tvungen att backa tillbaka och samla mig. Det var helt oväntat. Hade vi vetat att det var någon i lastbilen så hade prio ett varit att släcka, säger Jörgen Simonsson.

Polisen misstänker dock att mannen redan var död – mördad. Den teorin har man arbetat efter i sju år, men inte förrän nyligen har det skett ett genombrott. Med internationell rättshjälp har polisens grupp för kalla fall kunnat koppla avtryck från brottsplatsen till en misstänkt man som i dag är 27 år gammal.

Polisens teori är att mannen, tillsammans med en eller flera andra personer, har överfallit chauffören, strypt honom till döds, stulit lasten och sedan satt eld på lastbilen.

En 27-årig man misstänks för rånmordet.Foto: MIKAEL BERGLUND / NYHETERSTO.SE

”Får rysningar”

Det har utfärdats europeisk arresteringsorder men det är oklart om landet där mannen befinner sig kommer att lämna ut honom till Sverige då han redan sitter i fängelse. Eftersom han inte har kunnat höras är det oklart hur han ställer sig till mordmisstankarna.  

– Min bestämda uppfattning är att han ska hit och att vi ska pröva det i domstol, säger chefsåklagare Daniel Edsbagge, till P4 Väst

För Jörgen Simonsson kom beskedet om polisens genombrott som en lättnad. 

– Jag har varit i yrket i över 30 år. De allra flesta insatser väljer man att glömma bort, det måste man, men en del är svåra att släppa. Den här mannen har jag tänkt på ofta genom åren, säger han och fortsätter:

– Man får nästan rysningar när man tänker på hur de anhöriga måste lida av att aldrig ha fått veta vad det är som har hänt. Om det här får en lösning skulle det innebära ett avslut på insatsen för mig, och kanske kan det också vara en hjälp för de som sörjer.