Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jonis Adan, 25, nekas ersättning efter strejk

Statistiken visar anmälda brott i Västsverige.
Jonis Adan, 25, deltog i en masstrejk enligt Kriminalvården.
Två personer dödades och åtta skadades vid skjutningarna på Vår krog och bar.Foto: ÖVERVAKNINGSKAMERA

Jonis Adan, 25, nekas ersättning efter att ha blivit satt i isoleringscell i samband med en masstrejk inne på fängelset.

25-åringen är dömd till 14 års fängelse för inblandning i morden på Vår krog och bar.

Den nationella masstrejken i vintras organiserade fångar vid landets tyngsta anstalter. Den var en reaktion mot ett beslut om att anhöriga inte längre skulle få skicka pengar till intagna, vilket innebär att fångarna i stället måste arbeta för att få ihop pengar.

En av fångarna som enligt Kriminalvården deltog i strejken var Jonis Adan, 25, som mot sitt nekande är dömd för inblandning i morden på Vår krog och bar i Biskopsgården 2015. Flera gånger runt månadsskiftet februari placerades han i isoleringscell på Kumla efter att fångarna arbetsvägrat.

Han ansökte om ekonomisk kompensation för förlorad arbetsinkomst och sveda och värk.

Att placera honom i avskildhet var direkt felaktigt och hade inte den av anstalten önskade effekten. Han var inte delaktig i den kollektiva arbetsnedläggningen och var inte heller den som styrde på avdelningen”, stod det i Adans överklagande.

Ärendet redan avskrivet

Men förvaltningsrätten avvisar yrkandet och därmed får han ingen ersättning. 

Beslutet bygger dock på en teknikalitet – frågan om ersättning omfattas inte av överklagandet och Kriminalvården har redan skrivit av ärendet om isolering.

Men rätten vill nu att ärendet går tillbaka till Kriminalvården.

Mot bakgrund av att placeringen inneburit en långtgående inskränkning i hans rörelsefrihet bedömer förvaltningsrätten dock att Jonis Adan får anses ha ett berättigat intresse att få frågan om placering i avskildhet prövad trots att beslutet inte längre gäller. Kriminalvårdens omprövningsbeslut från den 1 april 2020 ska därför undanröjas och målet visas åter till Kriminalvården för omprövning i sak”, skriver rätten.

Hotbilden mot Vår krog och bar-fångarna

Männen har hållits avskilda från andra fångar på grund av hotbilder.