Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jonis Adan, 24, nekas permission – kan rymma

Katerina Petrovic förlorade sin son i skjutningen på Vår krog och bar 2015. Hör henne berätta om sorgen i Expressens reportage om gängvåldets oskyldiga offer från 2018.
Jonis Adan, dömd för inblandning i morden på Vår krog och bar, nekas permission.
Två män sköts till döds och ytterligare åtta personer skadades.Foto: ÖVERVAKNINGSKAMERA

Jonis Adan, 24, är dömd för inblandning i morden på Vår krog och bar och har upprepade gånger misskött sig i fängelset.

Nu nekas han permission.

Kriminalvården anser att det finns risk för rymning eller fritagning.

Jonis Adan tillbringar sitt liv innanför murarna på anstalten Kumla efter att ha dömts till 14 års fängelse för inblandning i det som beskrivits som en massaker på Vår krog och bar 2015. Två män miste livet och ytterligare åtta personer skadades när beväpnade män iförda dödskallemasker öppnade eld inne på restaurangen i Biskopsgården. Händelsen ansågs vara del i en konflikt mellan två rivaliserande gäng.

I fängelset har Jonis Adan rapporterats för misskötsamhet åtta gånger och tilldelats fem varningar, bland annat för att ha använt våld mot en annan fånge.

Nekas permission

I somras beslutade Kriminalvården att neka honom en så kallad lufthålspermission. Kriminalvården motiverade avslaget med att det fanns hög risk för rymning eller fritagning, återfall i brott eller annan misskötsamhet. Jonis Adan överklagade beslutet till Förvaltningsrätten, som nu går på Kriminalvårdens linje.

Rätten trycker bland annat på Jonis Adans kopplingar till ett kriminellt nätverk:

Av utredningen i målet framgår bland annat att Jonis Adan är dömd till fängelse i 14 år för mycket allvarlig brottslighet, att han har associationer med ett kriminellt nätverk där det fortfarande bedöms finnas konflikter som i sig kan utgöra en risk vid utevistelse” 

Det var ett stort säkerhetspådrag vid rättegången.Foto: HENRIK JANSSON

Permissioner ges fångar för att ”motverka skadeverkningarna av ett långt fängelsestraff”, men rätten anser alltså att behovet av permission inte överväger riskerna. 

Förnekar brott

Jonis Adans önskan var att under permissionen äta en bit mat och eventuellt köpa ett klädesplagg, framgår av Förvaltningsrättens dom.

Adam Abdulahi och Ahmed Warsame dömdes till livstids fängelse i samma mål. Onur Corap dömdes liksom Jonis Adan till 14 års fängelse och Josef Hällgren Abdulrahman dömdes till 12 års fängelse. Hovrätten ansåg att det inte var utrett vem som gjort vad, varför samtliga dömdes för medhjälp till mord. Ytterligare två män dömdes för samma sak, medan en tredje man som dömts i tingsrätten i stället friades av hovrätten.

GT har varit i kontakt med advokaten Peter Wall, som försvarade Jonis Adan under Vår krog och bar-rättegången. Han företräder inte längre Jonis Adan och har därför inga kommentarer.

Jonis Adan förnekade brott under rättsprocessens gång.

LÄS MER:
Vår krog och bar-domar står fast