Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Poliser avslöjades av interna meddelanden

Avslöjandet i vintras fick stort genomslag. På bilden ses en polis rota i ”skubblådan”.

I vintras avslöjade GT att gods, som tagits i beslag hos polisen, stals av interna medarbetare. Åtminstone hävdade poliserna det själva, i interna chattmeddelanden. 

I efterspelet har det inkommit en anmälan till JK där en en anställd anser att arbetsgivaren försökt efterforska källor – det vill säga ta reda på vem det är som har läckt uppgifterna till media. 

JK har nu valt att inte utreda anmälan vidare och lägger ner ärendet. 

Det var i vintras som GT:s Claes Petersson avslöjade de misstänkta stölderna inom polishuset. Dels erkände poliser, i reportagen, att gods som inkommit till polisen stals från polishuset. Dels hänvisades det till interna chattmeddelanden där poliser själva hävdade att de tar med sig godset hem. 

– Jag har tagit någon billigare grej, eftersom man betraktat det här som oregistrerat skräp, sa en polis i ledande befattning till tidningen. 

Uppgifterna tillbakavisades av polisledningen i Göteborg, men de menade samtidigt att rutinerna kring stölder på arbetsplatsen ska skärpas. 

– Av det som är känt nu tror jag inte det förekommit några stölder på det sätt som redogjorts för i artiklarna, sa polischef Erik Nord till GT då. 

Han sa också: 

– Det går helt enkelt inte att bortse från möjligheten att polisanställda skulle kunna stjäla från lådor med gods som ska slängas. Att polismän verkar skämta om att det är ju också ett tecken på att det inte är helt otänkbart. Om det skaver i mig som är chef inom polisen och som har en hyfsad insyn i vår verksamhet kan man ju fundera på hur det ser ut för medborgarna som oftast bara får sin bild från media. 

Efterspelet: JK-anmälan

I efterhand har Justitiekanslern fått en anmälan om att en polisanställd ska ha konfronterats av kollegor efter avslöjandena. Detta ska ha handlat om att den anställde lämnat uppgifter till media, samt att den anställde inte var välkommen tillbaka till arbetsplatsen. 

JK anser dock inte att underlaget i anmälan är tillräckligt för att anta att brott mot antingen efterforskningsförbudet eller repressalieförbudet har begåtts. Någon förundersökning inleds därför inte. 

Expressen kunde den 30 augusti avslöja att en ung kvinna vårdas i respirator efter att av misstag ha fått i sig amfetaminbas ur en ölflaska. Enligt uppgift till tidningen ska ölflaskan ha stulits från beslagsrummet på Haninge polisstation och getts som present till en anställd där. 

Haningepolisen bekräftar att ett ärende har skickats till särskilda utredningar, som handlägger mål där polisanställda misstänks för brott. 


Läs GT:s granskning här  Leif GW Persson om polisens interna chatt: