Jennie Olssons dubbelliv innan mordet på kollegan

Smög in på natten och attackerade med kniv.
Under flera års tid ljög hon för sina nära och kära. Bland annat samlade hon in pengar till ”familjer i nöd”, men i själva verket finansierade hon ett spelmissbruk. Det kulminerade i att hon mördade sin kollega.
Jennie Olsson är dömd till 18 års fängelse efter att ha mördat sin kollega, en personlig assistent.
Foto: Polisen / Polisen
Det var i september förra året som en man hittades död i sin brukares lägenhet i Trollhättan.
Foto: ROBERT BETZEHAG / RESCUE PHOTO

Tidigare S-politikern Jennie Olsson har försökt framställa sig själv som god och hjälpsam när hon anordnat flera insamlingar till ”personer i nöd”.

Men i själva verket har hon använt bidrag för att finansiera sitt spelberoende, menar polis och åklagare.

I september i fjol kulminerade spiralen av lögner – när hon valde att ta ett människoliv för att komma över mer pengar.

Polisens mordutredning kom att avslöja Jennie Olssons dubbelliv.

Tingsrätten i Vänersborg har konstaterat att det var Jennie Olsson, 42, som knivmördade sin kollega, en personlig assistent, i en lägenhet hemma hos en brukare i Trollhättan i höstas förra året.

I början av mars dömdes hon till 18 års fängelse för mordet.

I domen från tingsrätten konstaterar rätten att Jennie Olsson hade för avsikt att mörda sin kollega.

”Det är en gärning som entydigt ger besked om att den utförts med avsikt att beröva NN livet, vilket också får stöd av att han lämnades i lägenheten att förblöda, utan att Jennie Olsson på något sätt agerade för att han skulle få vård”, skriver rätten.

Lögnerna till nära och kära

Motivet tros vara ekonomiskt. Enligt flera vittnesuppgifter, och enligt polisens utredning, har Jennie Olsson ett kraftigt spelberoende. Under flera års tid har hon ljugit för familj och vänner om sitt spelande, och hittat på nya ursäkter för att låna mer pengar.

Under 2020, fram till hon greps i september samma år, hade hon mottagit nästan 300 000 kronor i swish-pengar från människor i sin omgivning.

– Det är svårt att veta vad som är sanning eller inte. Jag har inte litat på henne detta året, jag har hela tiden trott, hon sa att hon skulle spärra sig i spelandet, hon har haft två jobb och har ändå inte kommit ikapp och då är det något som är galet, säger en av personerna i hennes närhet i förhör.

Bland Jennie Olssons ursäkter finns påstådda bilreparationer, pengar till hyra och skulder till ”farliga människor”.

Vid ett tillfälle övertalade hon en person i sin närhet att swisha henne 30 000 kronor. Jennie Olsson påstod då att det var en kvinna hon kände som var i behov av pengar, då kvinnans man tagit livet av sig och lämnat henne ensam med tre barn.

Något som inte visade sig stämma.

– Det var att jag själv skulle låna pengar till det här, säger Jennie Olsson i förhör och fortsätter:

– Till att betala min skuld.

Dagen efter mordet handlade hon på Ikea.
Foto: Polisen / Polisen

Fejkade insamling till Wilmas familj

Hon har också ljugit om att hon samlade pengar till Wilma Anderssons familj. Enligt Jennie Olsson behövde Wilmas familj pengar till hyra.

Också den gången ljög Jennie Olsson.

– Mm, jag fick ju hitta på nånting för han vet ju att jag har spelproblem. Jag har lånat pengar av han förr, har Jennie Olsson sagt i förhör.

– Det har blivit lite värre och värre saker jag hittat på bara för att få in pengar, har hon i sagt i förhör.

Förhörsledaren: Du har inga skrupler alls så att du kan lura folk.

– När det gäller mitt spelande, nej, svarar hon.

Stal pengar från brukaren

I september i fjol nådde så spelberoendet och lögnerna sin kulmen – det skulle komma att sluta med ett mord.

Jennie var själv personlig assistent åt den brukare som mordet skedde hemma hos. Några månader innan dådet frågade Jennie Olsson brukarens mamma om hon kunde få låna 20 000 kronor av brukaren. Hälften av pengarna skulle gå till hyran, och resten till att spela, menade Olsson.

Men brukarens mamma sa nej.

I stället skulle alltså Jennie Olsson komma att stjäla från brukaren – och det skulle kosta ett människoliv. Jennie Olsson, som sedan tidigare hade tillgång till brukarens bank-id samt koder till kontokorten, begav sig till brukarens lägenhet en natt i början av september.

Men i lägenheten arbetade också Jennie Olssons kollega, också han personlig assistent. I morddomen framgår det att Jennie Olsson smög upp bakom kollegan och mördade honom med flera knivhugg.

Jennie Olsson fångades på övervakningskameran när hon tog ut pengar från brukarens kontokort, efter mordet.
Foto: Polisen / Polisen

Överklagat domen

Efter mordet tog hon brukarens mobil samt kontokort och tog ut 15 000 kronor.

– Jag blev tvingad att göra det, har Jennie Olsson försvarat sig med i förhör.

Jennie Olsson har hela tiden nekat till misstankarna och hävdat att hon tvingades till platsen av två män. En förklaring som rätten inte valde att fästa någon vikt vid.

I stället dömde de henne till 18 års fängelse.

Nu har hon överklagat domen till hovrätten. I sin överklagan står hon fortfarande fast vid att hon tvingades till platsen av två män.

GT har sökt hennes advokat.

– Hon har fortsatt samma inställning. Hon har tvingats till platsen av två män och det är hennes version. Det är en utav de här två männen som genomfört gärningen, framför ögonen på Jennie, har Jennie Olssons advokat Peder Kvarnström, sagt tidigare.

SE MER:

Brottsstatistik 2020 från Brottsförebyggande rådet (Brå).