Jennie Olsson, 43, mördade kollega i brukarens hem

Jennie Olsson mördade sin kollega, kom tingsrätten fram till i mars.
Jennie Olsson har tidigare kandiderat för Socialdemokraterna i val till kommunfullmäktige.
Efter dådet handlade hon bland annat på Ikea
Foto: Polisen / Polisen
På fredagen daller domen i hovrätten.
Foto: HENRIK JANSSON

Den personliga assistenten och tidigare S-politikern Jennie Olsson, 43, döms på fredagen till livstids fängelse av hovrätten för att ha mördat sin kollega hemma hos en brukare. 

Hovrätten skärper straffet från 18 år och slår fast att motivet bakom mordet var att få ut pengar från brukarens kontokort.

Jennie Olsson fastnade på bankomatens övervakningskamera när hon tog ut pengar efter mordet. 

På morgonen den 4 september förra året inkom ett samtal till SOS Alarm från en adress i Trollhättan.

En man hade hittats död i en lägenhet, hemma hos en brukare som han var personlig assistent åt. Mannen hade dödats med en kniv eller något annat vasst föremål och polisen inledde omedelbart en mordutredning.

Snart riktades misstankarna mot Jennie Olsson, 43, som var mannens kollega, under 2018 kandiderade hon i valet till kommunfullmäktige för Socialdemokraterna. Hon har bland annat haft uppdrag som ersättare i en kommunal nämnd.

Hon dömdes av tingsrätten till 18 års fängelse för mord men också för framkallande av fara för annan då brukaren lämnades utan tillsyn, grov stöld samt två fall av bedrägeri. 

Motivet till brotten hon är dömd för är ekonomiska. 

Mannen hittades död hemma hos en brukare i september förra året.
Foto: ROBERT BETZEHAG / RESCUE PHOTO

Handlade på Ikea efter mordet

Enligt polis och åklagare så har Jennie Olsson ett spelberoende och månaderna före mordet hade hon lånat hundratusentals kronor av människor i sin närhet då hon har stora skulder.

Bland annat ljög Olsson om varför hon behövde pengar och låtsades samla in pengar till personer i nöd. 

– Det har blivit lite värre och värre saker jag hittat på bara för att få in pengar, har hon i sagt i förhör.

Samma dag som mordet inträffade handlade hon på Ica, Circle K, McDonald's och Ikea. Kvittot från Ikea visar att hon inhandlade lakan av modellen ”Dvala”, samt värmeljus.

Nekar till anklagelserna 

Hon har också fastnat på en övervakningskamera när hon gjort sig av med olika föremål bland annat blodiga skor och handskar på en återvinningsstation. 

Hon skrev också ”Har tystnadsplikt” i ett meddelande till en bekant som ställde frågor om vad som hade hänt.

Jennie Olsson fastnade på bankomatens övervakningskamera när hon tog ut pengar från brukarens kontokort.
Foto: Polisen / Polisen

Jennie Olsson har under hela utredningen nekat till anklagelserna. Hennes berättelse är att hon tvingades till platsen av två män som utförde mordet och tvingade henne att ta ut pengar från brukarens kontokort.

Det är ingen förklaring som tingsrätten trodde på, utan de kallade i sin dom i stället berättelsen ”osannolik”.

Jennie Olsson överklagade tingsrättens dom och på fredagen föll domen i hovrätten för västra Sverige.

Skärper straffet

De skärper straffet, från 18 år till livstids fängelse. 

Hovrätten slår fast att Jennie Olsson mördade sin kollega för att komma åt brukarens pengar, de skriver i domen att det inte finns några förmildrande omständigheter och enbart försvårande.

Hovrätten kan inledningsvis konstatera att det inte har kommit fram någonting gällande Jennie Olssons tillstånd vid gärningen eller hennes personliga förhållanden i övrigt som gör att det finns skäl att se mildare på brottet. Några andra förmildrande omständigheter finns inte heller. Däremot finns försvårande omständigheter som medför att straffet bör sättas högre än normalt.” skriver rätten i domen. 

Förutom motivet till mordet tar också hovrätten fasta på att brukaren lämnades skyddslös och hon döms, precis som i tingsrätten, för framkallande av fara för annan.

Hovrätten: Mordet var instrumentellt 

”Att Jennie Olsson handlade med direkt avsikt att döda (offret) gör att brottet är mer straffvärt än om hon hade handlat med likgiltighetsuppsåt. Dessutom dödade hon (offret) för att komma åt (brukarens) pengar. Mordet var således instrumentellt. Det är en i hög grad försvårande omständighet som talar för att påföljden bör bestämmas till livstids fängelse”, skriver rätten. 

– Jag är inte förvånad att det blir livstid, det stod mellan det maxbegränsade tidsstraffet på 18 år och livstids fängelse. Jag är nöjd med att rätten lyft fram de omständigheterna som är försvårande, att det varit en direkt avsikt att döda, det har varit ett omfattande våld och en brukare har utsatts för livsfara och det i kombination med att komma över pengar, säger åklagaren i målet Robert Edsbagge. 

Robert Mjösén har varit målsägandebiträde till den mördades familj som hade yrkat på livstids fängelse.

– Jag tycker det är ett välavvägt resonemang av hovrätten där man väger in alla delar i händelseförloppet. Det är ju den utgång som mina klienter hade förhoppning att det skulle bli, säger han. 

GT har varit i kontakt med Jennie Olssons försvarsadvokat som inte vill kommentera domen. 

Se också: 

Så många brott anmäldes i region Väst under 2020