”Jag vågar inte skicka mina barn till skolan”

Hjällboskolans högstadieelever hålls hemma efter söndagens mord.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Efter dödsskjutningen i söndags beslutade Hjällboskolan att hålla högstadieeleverna hemma i början av veckan.

På var sin sida i den pågående konflikten står två inflytelserika släkter i området, och enligt en mamma som GT talat med når deras makt även in i skolans värld.

– Det är barn som försöker bestämma över andra elever. De har sitt namn och tvingar jämnåriga att göra saker åt dem. De vill bli behandlade som kungar, säger hon.

Det tillbakavisas av utbildningschefen Peter Johansson.

En person från släkten Ali Khan blir misshandlad.

Efter händelsen på fredagseftermiddagen förra veckan utbryter ett våldsamt upplopp i Hjällbo i nordöstra Göteborg. Ett hundratal personer är inblandade och över 30 personer omhändertas av polis.

På söndagen, i vad som tros vara ett hämnddåd, skjuts sedan en 44-årig man till döds utanför köpcentrumet i stadsdelen. Det sker mitt på dagen, på en av områdets mest välbesökta platser.

Den misstänkte skytten, en man i 20-årsåldern, kopplas enligt polisuppgifter till Ali Khan-släkten och dess påstådda samarbetspartner, Hjällbonätverket.

Den mördade mannen, tidigare ostraffad, tillhör en annan släkt med stark position i Göteborg. 

En man som inte vill uppge sitt namn beskriver en osäker tillvaro i stadsdelen där han bor. En ständigt överhängande oro för att han, eller hans anhöriga, ska råka vara på fel plats vid fel tillfälle.

– Alla är rädda. Det finns ingen trygghet här. Jag vågar inte ens skicka mina barn till skolan. Det kan hända vad som helst var som helst, säger han.

På söndagen, mitt på dagen, sköts en man till döds i Hjällbo.
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN

Elever hölls hemma

En kvinna, som inte heller vågar medverka med namn, beskriver hur delar av Ali Khan-släkten sätter skräck i området.

– Man håller sig undan från dem. Det är inga trevliga personer och alla vet vad de är kapabla till. När det händer något är det ingen som vågar anmäla. Polisen och samhället kan inte skydda den som gör det, säger hon.

Efter dödsskjutningen i söndags beslutade Hjällboskolan att hålla högstadieeleverna hemma.

– Skolan hade distansundervisning i början av veckan, måndag till onsdag, säger utbildningschefen Peter Johansson.

När det gäller två andra skolor i området, Bläseboskolan och Bergsgårdsskolan, var det mellan 30 och 40 procent av eleverna som hölls hemma av föräldrarna de första dagarna efter dådet.

– Sedan kom fler och fler tillbaka och både på torsdagen och fredagen ser vi att det återgår mer till det normala, säger Peter Johansson.

”Förstår att barn och föräldrar känner oro”

Han konstaterar att det som hänt givetvis är jobbigt för alla som bor i området: 

– Jag tänker ju framför allt på barnen. Man ska kunna röra sig på gator och torg utan att vara rädd. Jag förstår mycket väl att barn och föräldrar känner oro. Vi tar oron på allvar och har förstärkt elevhälsan på skolan med ytterligare kurator och psykolog som kan ställa upp och möta barnens oro. Vi har också haft insatser för personalen hur de ska prata med barnen på ett bra sätt.

Peter Johansson säger att skolan samverkar med polisen och att avstämningar sker regelbundet. Han säger att det inte finns ”något som helst hot” riktat mot skolan, men enligt kvinnan som GT talar med – och som själv har barn i skolan – är det likväl en otrygg plats. Släktnätverkens inflytande märks även där.

– Det är barn som försöker bestämma över andra elever. De har sitt namn och tvingar jämnåriga att göra saker åt dem. De vill bli behandlade som kungar, säger kvinnan.

Skolan är medveten om problemen men gör inte tillräckligt för att komma till rätta med dem, menar hon.

Peter Johansson tillbakavisar uppgifterna om att släktnätverken skulle ha inflytande även i skolans värld.

– Jag har stämt av detta med rektorerna och de känner inte alls igen den beskrivningen. Det går inte till så som ryktet säger. Vi har trygghetsteam på alla skolor och det hade i så fall märkts och uppmärksammats. Däremot kan vi inte veta om det sker på fritiden, säger han.

Problem sedan länge

Sedan i höstas har de kriminella släktnätverken och deras inflytande i lokalsamhället lyfts åtskilliga gånger i den inrikespolitiska debatten. Dammluckorna öppnades efter att den biträdande rikspolischefen Mats Löfving medverkat i Ekots lördagsintervju.

– Det är långt ifrån alla människor som vill bli en del av det svenska samhället. Just nu har vi minst 40 släktbaserade kriminella nätverk i Sverige, så kallade klaner. De har kommit till Sverige, påstår jag, enbart med syfte att organisera och systematisera kriminalitet, sa Löfving bland annat.

Mats Löfving, biträdande rikspolischef.
Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Debatten som följde har ett par månader på nacken, men problematiken har funnits under betydligt längre tid än så, säger kvinnan som GT pratat med.

– Jag har bott i Hjällbo i 30 år, och de här släkterna har funnits här så länge jag kan minnas, säger hon och tillägger:

– Vi invandrare klumpas ihop i grupp när det händer något sånt här. Folk tror att alla som bor här är likadana, men vi är helt vanliga människor som lever helt vanliga liv.


Ur arkivet: Delar av släkten Ali Khan styr den undre världen

Publicerades 2019: Claes Petersson om granskningen av familjen Ali Kahn.