Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

IS-kvinnans dödshot: Skära halsen av man

Foto: MARTIN KÄLLSTRAND
Obs! Bilden är en genrebild.
Foto: MAYA ALLERUZZO / AP TT NYHETSBYRÅN

Den västsvenska IS-kvinnan anslöt sig till terrororganisationen 2014, men kom så sent som i mars i år tillbaka till Sverige.

Efter hemkomsten har barnen omhändertagits – och kvinnan har tvångsvårdats för psykisk ohälsa.

Nu åtalas hon för att ha dödshotat en vårdanställd.

Enligt stämningsansökan som lämnades in i vid Borås tingsrätt i slutet av maj i år dödshotade den 28-åriga kvinnan en anställd på en psykiatrisk avdelning vid Södra Älvsborgs sjukhus.

Det inträffade i samband med att det beslutats om fastspänning.

Hoten handlade, enligt åklagarens gärningsbeskrivning, om att kvinnan sa att den vårdanställde och dennes familj skulle dödas eller skadas, att hon skulle skära halsen av den vårdanställdes pappa och att hon ”skulle hitta dem”.

– Det var mycket obehagligt. Jag blev rädd. Jag tog det på fullaste allvar. Det kändes på riktigt, säger den vårdanställde i förhör.

Brukat våld på avdelningen

I ett annat förhör får mannen frågan om kvinnan även hotat andra medarbetare:

– Inte vad jag vet, hon slog mina tre kollegor, det var det som gjorde att hon hamnade i bälte. Jag kom sent till platsen, och då var hon redan på golvet. Då skrattade hon bara. Så jag har inte hört om de har blivit hotade.

Enligt uppgifter ur förundersökningen har kvinnan vid flera tillfällen även förstört inventarier på vårdavdelningen.

Kvinnan reste 2014 från Sverige till Syrien för att ansluta sig till terrororganisationen IS. Hon reste dit tillsammans med sin make och deras gemensamma barn.

Enligt uppgifter från polisens Nationella operativa avdelning, Noa, har kvinnan ägnat sig åt så kallade systersamtal, som går ut på att värva andra kvinnor.

Hon födde också ett andra barn under tiden i Syrien.

Barnen omhändertagna

I mars i år landade hon och barnen på svensk mark. Innan dess satt hon frihetsberövad av syriska myndigheter för att ha stöttat terrororganisationen IS, framgår av handlingar från förvaltningsrätten.

Bara veckor efter att de kommit till Sverige omhändertogs barnen enligt LVU. Samtidigt har deras mor varit inlagd och tvångsvårdats.

Enligt en anmälan från polisen som förvaltningsrätten återger, daterad till den 18 mars i år, framkommer att kvinnan ”lider av svår psykisk ohälsa som orsakats av inblandning i terrorverksamhet och att hon efter hemkomsten till Sverige varit i så dåligt skick att hon varit omhändertagen enligt LPT”.

I en personutredning från frivården uppger kvinnan själv att hon haft problem med psykoser sedan hon reste till Syrien.

Nu står hon alltså åtalad för att ha uttalat dödshot mot en vårdanställd och dennes familj.

Under måndagen inleddes rättegången.

– Det beslutades om en rättspsykiatrisk undersökning. Det tar ungefär en månad. Fortsatt förhandling den 10 juni. Hon är fortsatt häktad, säger kammaråklagare Andreas Ekengren.

Enligt kvinnans advokat Johanna Wennberg nekar kvinnan till brott.

– Hon förnekar misstanken. Hon menar att hon inte sagt på det här sättet, säger hon.

Risk för barnens hälsa

Under förundersökningen fick kvinnan frågan om hon tänker i banor kring att döda. Hon svarade då nej.

”NN har slutat tänka i sådana banor som att döda någon för hon har inget behov av det. Och hon borde inte tänka i sådana banor heller”, står det när hennes svar återges.

I förvaltningsrättens beslut kring att tvångsomhänderta kvinnans barn framgår att det bedöms ”föreligga sådana brister i omsorgen att det finns en påtaglig risk för att (barnens) hälsa och utveckling skadas”.


Se också: