IS-kvinna dödshotade vårdanställd – döms

Berättar själv om familjen som anslöt till IS i ny dokumentär.
OBS! Bilden är en genrebild.
Foto: MAYA ALLERUZZO / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: MARTIN KÄLLSTRAND / MARTIN KÄLLSTRAND

När IS-kvinnan återvände till Sverige med sina barn i våras tvångsvårdades hon.

Då dödshotade hon en vårdanställd.

Nu har kvinnan dömts till rättspsykiatrisk vård.

Det var i början på april i år som händelsen inträffade.

Den 28-åriga kvinnan hotade en vårdanställd till döds på en psykiatrisk avdelning vid Södra Älvsborgs sjukhus. Dödshoten uttalades i samband med att det beslutats om fastspänning.

Kvinnan hotade den vårdanställde med att den och dennes familj skulle dödas eller skadas, att hon skulle skära halsen av den vårdanställdes pappa och att hon ”skulle hitta dem”.

– Det var mycket obehagligt. Jag blev rädd. Jag tog det på fullaste allvar. Det kändes på riktigt, har den vårdanställde berättat i förhör.

Kvinnan döms till psykvård

Kvinnan har sedan dess varit åtalad för hot mot tjänsteman, och nu har hon dömts i Borås tingsrätt. Rätten finner kvinnan skyldig och hon döms därmed till rättpsykiatrisk vård.

Av den rättspsykiatrisk undersökning som GM därefter genomgått har nu framkommit att GM har begått den åtalade gärningen under påverkan av en allvarlig psykisk störning...”, skriver rätten i sin dom.

Kvinnan reste 2014 från Sverige till Syrien för att ansluta sig till terrororganisationen IS. Hon reste dit tillsammans med sin make och deras gemensamma barn.

Enligt uppgifter från polisens Nationella operativa avdelning, Noa, har kvinnan ägnat sig åt så kallade systersamtal, som går ut på att värva andra kvinnor.

Hon födde också ett andra barn under tiden i Syrien. 

Barnen omhändertagna

När kvinnan i mars i år landade på svensk mark tillsammans med sina barn omhändertogs barnen enligt LVU. Innan dess satt kvinnan frihetsberövad av syriska myndigheter för att ha stöttat terrororganisationen IS, framgår av handlingar från förvaltningsrätten.

Samtidigt tvångsomhändertogs kvinnan.

Enligt en anmälan från polisen som förvaltningsrätten återger, daterad till den 18 mars i år, framkommer att kvinnan ”lider av svår psykisk ohälsa som orsakats av inblandning i terrorverksamhet och att hon efter hemkomsten till Sverige varit i så dåligt skick att hon varit omhändertagen enligt LPT”.

I en personutredning från frivården uppger kvinnan själv att hon haft problem med psykoser sedan hon reste till Syrien.

SVT-reportern Sanna Klinghoffer har pratat med flera IS-resenärers anhöriga.