Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Inbrottsvåg på julafton – polisens nya varning

Statistik över anmälda brott i Västsverige 2018.
Polisens presstalesman, Stefan Gustafsson.Foto: POLISEN / POLISEN
Många villaägare drabbades av inbrott under julafton. Genrebild.Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Polisen uppmanar allmänheten att vara extra försiktig under storhelgerna. Genrebild.Foto: COLOURBOX

Tjuvar slog till mot flera villor i Västsverige på julafton.

Ägarna blev bland annat av med smycken och kontanter – och ett vapenskåp.

Nu vill polisen uppmana allmänheten att vara extra försiktig under storhelgerna.

– Det är bra att man har låst och larmat i den omfattning som det går. Samverkan med grannarna är också bra, säger Stefan Gustafsson, polisens presstalesperson.

Flera boende i trakterna kring Herrljunga och Vårdgårda har blivit drabbade av en stöldvåg under julafton. Enligt P4 Sjuhärad rör det om fem bostadsinbrott totalt – tre i Herrljunga, ett i Hudene och ett i Södra Härene.

Tjuvarna fick bland annat med sig smycken och kontanter, även om det i nuläget är okänt exakt vad som stals från alla hem. Gärningsmännen tog sin in via altandörrar och fönster.

Enligt polisens uppfattning är just julen och storhelgerna också något av tjuvarnas högtid. Bor man på landsbygden kan det vara extra svårt att skydda sig.

– Det kan finnas tendenser till det (att inbrotten ökar, reds. anm), med tanke på att det är känt av alla att folk är bortresta. Det finns en rörelse den här helgen när folk hälsar på släktingar och bekanta och så vidare. De som är intresserade av att gå in ser det som en fördel att göra det när fastigheten är tom. Nu är det väldigt mycket ljus i våra hus, men det finns de som är specialiserade på att se när bilar har åkt i väg. I mindre samhällen kan man se när folk har åkt i väg, säger Stefan Gustafsson, polisens presstalesperson i region Väst.

Gemensamt för inbrotten är att de boende upptäckt dem först när man kommit hem.

– Som regel har folk varit borta ett antal timmar, besökt släktingar med tanke på julhelgen. När man kommer hem har man haft inbrott.

Vapenskåp borta

Det är oklart om det är samma gärningsmän som ligger bakom inbrotten, men det är något som polisen undersöker med tanke på att det skett så många brott i samma område.

– Är det en geografisk träff inom en viss radie så tittar man på om det kan vara samma gärningsmän. Det gäller att få tag på dem för något av inbrotten, eller om man får en DNA-träff. 

Vid inbrotten i Hudene lyckades tjuvarna få med sig ett vapenskåp. Enligt polisen inträffade inbrotten någon gång mellan 17-22. Polisen konstaterar att det inte är något lätt sak att få med sig.

– De kan väga flera hundra kilo och det har skett ett flertal gånger. Man har ju en skyldighet att förvara vapen i ett vapenskåp och man kan tro att det är säkert, men de som håller på med de här stölderna har förmågan att till och med bära vapenskåp. Men nu hade de otur, det var ett tomt vapenskåp, säger Stefan Gustafsson och fortsätter:

– Jag menar på att man ska varna vapenägarna. Det är oerhört viktigt för ägarna att man ser till att skåpen sitter fast och är nästintill omöjliga att få bort. Det finns för mycket vapen i vårt samhälle, det ska vi inte utöka.

Viktigt med larm och lås

Vad har du för uppmaning till allmänheten?

– Det är bra att man har låst och larmat i den omfattning som det går. Samverkan med grannarna är också bra. Man kan inte isolera sig hemma av rädsla för inbrott, men man får göra så gott man kan. Bor man på landsbygden är man utsatt, säger Stefan Gustafsson.

POLISENS TIPS: SKYDDA DIG MOT INBROTT

* Samverkan mellan grannar – det vill säga prata med dina grannar om när du avser att resa bort och samarbeta med ökad tillsyn i boendeområden.

* Var vaksam på obekanta fordon eller personer som i närområdet. Gärningsmännen kommer ofta gående den sista biten till brottsplatsen.

* Ett fordons registreringsnummer kan vara helt avgörande för polisen. Försök därför alltid att notera det och inkludera denna uppgift när du tipsar polisen.

* Anmäl gärna din iakttagelse till polisen via tipsformuläret på polisen.se*. Eller ring 114 14. Vid pågående brott, ring alltid 112.

* Fotografera gärna misstänkta personer, fordon eller föremål. Du kan sedan skicka bilderna till polisen, bland annat genom tipsformuläret.

 

Källa: Polisen

LÄS MER: För dig med premium – allt det senaste inom:
Brott i Sverige