Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tishko Ahmed döms till livstids fängelse

Mer än åtta månader har gått sedan 17-åriga Wilma Andersson försvann den 17 november 2019.
Tishko Ahmed har bedömts vara skyldig till mordet på Wilma Andersson. Under måndagen faller domen.
Wilma Andersson försvann i Uddevalla den 17 november i fjol.Foto: EFTERLYST / TV3

Tishko Ahmed, 23, döms till livstids fängelse för mordet på 17-åriga Wilma Andersson i Uddevalla. 

Enligt tingsrätten är det ställt utom rimligt tvivel att han ”genom upprepat våld” berövat sin flickvän livet.

Tishko Ahmed döms också för brott mot griftefriden.

– Vi är nöjda med att rätten delar vår bedömning och har dömt honom i linje med vad vi yrkade på, säger åklagaren Jim Westerberg.

Wilma Andersson försvann i november förra året och en mängd människor har sökt efter henne. 

Tidigt riktades misstankar mot pojkvännen, 23-årige Tishko Ahmed.

Nu döms han, mot sitt nekande, till livstids fängelse för mord och brott mot griftefriden. 

Redan mot slutet av rättegången meddelade tingsrätten att man anser att Tishko Ahmed är skyldig till brotten.

Enligt tingsrätten finns det inte några förmildrande omständigheter men däremot ett antal försvårande omständigheter. Vilket gör att Tishko Ahmed får livstids fängelse.

Tishko Ahmed anses ej vara allvarligt psykisk störd och kommer därmed dömas till fängelse.Foto: Polisen

– Spontant kan jag säga att vi är nöjda med att rätten delar vår bedömning och har dömt honom i linje med vad vi yrkade på, vilket var livstids fängelse säger åklagaren Jim Westerberg.

–Jag har inte läst domen i sin helhet, men de resonerar enligt mig som vi har gjort. De har tryckt på de försvårade moment vi lyft fram, bland annat det är ett allvarligt våldsbrott mot en person som inte är vuxen och att brottet skedde i hennes hem. Han har också skändat hennes kropp.

”Stark dödsångest”

Enligt tingsrätten har pojkvännen utsatt ”den yngre och fysiskt underlägsna” Wilma Andersson för omfattande våld som ägt rum även då hon befunnit sig i en låg position mot golvet. 

Ytterligare försvårande för pojkvännen är att mordet skett i den gemensamma bostaden.

Trots att den slutliga dödorsaken inte kunnat fastslås konstaterar tingsrätten att det inte har varit fråga om ett ”helt kortvarigt händelseförlopp och det måste ha varit förenat med en stark dödsångest och ett betydande lidande”. 

Att Tishko Ahmed, efter att flickvännen mördats, skiljt huvudet från övriga kroppen och förvarat det i en garderob i lägenheten är ytterligare omständigheter som tingsrätten menar talar för livstids fängelse. 

Enligt tingsrätten har Tishko Ahmed undanskaffat resten av kroppen som ännu inte påträffats.

”Det senare innebär ett fortsatt lidande för flickvännens anhöriga”, skriver tingsrätten.

Familjen nöjda med straffet

Robert Mjösén är målsägandebiträde för Wilmas familj. Han kommenterar domen så här:

– Deras fokus ligger på att få ett avslut och hitta henne. Hon kommer ju inte tillbaka på grund av den här domen, men de känner sig nöjda med att tingsrätten har kommit fram till det beslut man har gjort och att han får lagens strängaste straff, säger Mjösén.

Tishko Ahmed har fått genomgå en större rättspsykiatrisk undersökning.

Utredningen kom fram till att han inte lider av någon allvarlig psykisk störning. Varken vid utredningen eller vid brottet. Och därmed är påföljden vård utesluten.

Wilma Andersson anmäldes försvunnen den 17 november i fjol. Ett stort sökpådrag inleddes, men Wilma gick inte att hitta. 

Tishko Ahmed var själv inte med under sökinsatsen, där tusentals frivilliga deltog. Wilmas mamma har i förhör berättat hur de besökte honom dagarna efter försvinnandet och att han uppträdde avvisande och nervöst.

Förnekar all brottslighet

Tishko Ahmed förnekar all brottslighet.

– Jag kan inte stycka en kropp, det är inte jag, det verkar som att ni glömmer bort att det här är en tjej som jag har älskat, har han sagt i förhör med polisen.

Han menar att han är utsatt för ett justitiemord.

”Han säger att det finns ett femtontal alternativa gärningspersoner som polisen inte utrett. Han framhåller att såväl åklagaren, polisen och rätten utsatts för ett stort massmedialt tryck och pressats till att uppnå resultat och att de själva egentligen inte är övertygade om att han är rätt gärningsperson”, står det i det rättspsykiatriska utlåtandet.

Vittnen: Våldsamt förhållande

Tishko Ahmed arbetade inom hemtjänsten i Uddevalla och hade från och till bott ihop med Wilma Andersson. I förhör och under rättegången har parets gemensamma bekanta beskrivit ett våldsamt förhållande där han ofta varit kontrollerande och svartsjuk.

Paret hade också gjort slut flera gånger under sitt förhållande för att sedan bli tillsammans igen.

Enligt åklagare Jim Westerberg kan den sista separationen mellan de båda varit en utlösande faktor till att Tishko Ahmed dödade Wilma.

– Man kan spekulera i det. Hans psykiska tillstånd vid tillfället kan vara en sådan sak. Han mådde inte bra, säger Westerberg.

Åklagaren: Separationen en utlösande faktor

Åklagaren lyfter också fram att Tishko Ahmed ska ha börjat bete sig märkligt efter att han fått avslag på en visumansökan till USA och stoppats från att resa dit. 

– Innan Wilma ville göra sluta med honom för sista gången stoppades han också från att komma in i USA. Det kombinerat med separationen gjorde honom personlighetsförändrad och måste ha utlöst det här våldsamma utloppet för hans känslor, säger Westerberg.

Försvarsadvokaten Beatrice Rämsell har sedan tidigare meddelat att man kommer överklaga domen.

Jim Westerberg tror att hovrätten kommer att komma till samma beslut som tingsrätten, trots att man inte kunnat påvisa hur Wilma dött och att hennes kropp fortfarande saknas.

– Det finns en hel dels hovrättsdomar där man inte till 100 procents säkerhet kan fastställa dödsorsaken, men ändå kunnat visa att personen dött av yttre våld.  Jag kan inte se att hovrätten skulle kunna komma fram till någon annan bedömning än mord. Det är ett våldsbrott som orsakat hennes död och som jag ser det ligger det i linje med praxis att döma till mord, även i hovrätten, säger Westerberg.

Fortsätter sökandet efter Wilmas kropp?

– Ingen aktiv sökinsats pågår. Vad jag förstår fortsätter dock ideella organisationer leta och polisen reagerar och följer väl upp de tips och uppslag de får, säger Westerberg.

Tishko Ahmeds försvarsadvokat Beatrice Rämsell uppger att hon inte har några kommentarer:

– Jag har inga kommentarer i nuläget. Jag vet utgången, men jag har inte gått igenom domen, varken själv eller tillsammans med min klient, säger hon.

SE MER: