Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mördade sin hustru – överklagar inte domen

Mannen dömdes till 16 års fängelse i både tingsrätten och hovrätten.
Mannen hade varit gift med sin fru i drygt 40 år när han dödade henne.
Foto: POLISEN
Mordvapnet – en landhockeyklubba.
Foto: POLISEN

Den man i 70-årsåldern som slog ihjäl sin fru med en landhockeyklubba väljer att inte överklaga till Högsta domstolen.

Därmed vinner hovrättens dom laga kraft.

Mannen nekar till mord.

Tingsrätten dömde mannen till 16 års fängelse för mordet på Hisingen i maj i fjol, en dom som hovrätten fastställde.

Nu står det klart att mannen inte överklagar målet till Högsta domstolen. Tidigare denna månad lämnade han in en så kallad nöjdförklaring till rätten, som innebär att han avstår från att överklaga domen och att påföljden kan verkställas.

Mannen har nekat till mord, även om han erkänt att han slagit kvinnan.

Har erkänt misshandel

När han överklagade målet till hovrätten ville han i första hand dömas för grov misshandel och vållande till annans död, i andra hand dömas för dråp och i tredje hand få ett lägre straff.

Mannens försvarsadvokat har bland annat hävdat att kvinnan kan ha ramlat och slagit i huvudet och att det bidragit till hennes död.

– Han har erkänt misshandel men har inte haft någon avsikt att döda henne, har försvarsadvokat William Kjellberg tidigare sagt.

Men såväl tingsrätt som hovrätt ansåg alltså att det handlade om mord – och dömde mannen på det så kallade likgiltighetsuppsåtet.

”...att NN när han slog (offret) med landhockeyklubban som tillhygge bland annat i huvudet och även fortsatte slå henne när hon låg livlös på marken, måste ha förstått att det fanns en stor risk för att hon skulle avlida av slagen och att han var likgiltig inför den effekten”, står det i hovrättens dom.

”Hon slutade inte klaga”

Larmet till polisen kom på kvällen den 22 maj. 

Kvinnan hittades svårt skadad i den gemensamma bostaden. Hennes liv gick inte att rädda och mannen greps på platsen. Vid ett tidigt förhör med polisen sa han bland annat:

– Hon slutade inte klaga. Jag gick till köket. Hon kommer dit och hon fortsätter att klaga. Jag sa att hon klagar varje dag. Jag gick till vardagsrummet igen sen kom hon dit. En kort match. Sen är matchen slut.

Polisen: När matchen är slut vad menar du då?

– Jag började slå henne.

Paret hade varit gifta i drygt 40 år. 

Mannens ålder togs i beaktande när straffet utdömdes. Rätten menade att det verkliga straffvärdet var 18 år snarare än de 16 år mannen dömdes till.Se också:

Statistik över anmälda brott i västra Sverige.