Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hundratals tips i jakt på misstänkt våldtäktsman

Polisen misstänker att det handlar om samma person
Foto: Polisen

2018 utsattes tre kvinnor för våldtäktsförsök vid tre olika tillfällen, i Vänersborg och Uddevalla.

I höstas våldtogs en kvinna i Trollhättan.

Polisens misstanke är att det rör sig om samma misstänkte våldtäktsman, och släppte i förra veckan en fantombild.

Resultatet: Över 300 tips.

– Det engagerar folk, sexbrott. Det tycker vi är bra, många är med och försöker hjälpa till, säger Anette Timm Preinfalk, på avdelningen för grova brott i Trollhättan.

Inför att bilträffar väntades äga rum i Fyrbodal under påskhelgen släppte polisen tre fantombilder, som de misstänker föreställer samma person.

De tror nämligen att det i Fyrbodal kan röra sig en man som ensam gjort sig skyldig till tre våldtäktsförsök, och en fullbordad våldtäkt, mellan 2018 och 2020.

Våldtäkten skedde vid brofästet till Stallbackabron vid Överby köpcentrum i Trollhättan – i samband med en bilträff.

Nu har polisen återupptagit jakten på mannen.

Och inte minst, säger Anette Timm Preinfalk, vill man förhindra att det sker igen. Speciellt sedan den senaste händelsen i september, då en flicka våldtogs.

– Det skulle ju vara en bilträff nu igen, det är ju några stycken emellanåt, då tyckte vi att det var läge att gå ut med det här igen. Inte minst för att förebygga, säger hon.

”En bit över 300 tips”

Och under helgen har tipsen fullkomligen strömmat in.

– Vi har fått in väldigt mycket tips, vi har en bit över 300 stycken att hantera nu. Det engagerar människor, sexbrott. Och det tycker vi är bra, att många är med och försöker hjälpa till. 

Hon berättar att deras utredningsgrupp har haft fullt upp den sista tiden.

– Det har tagit tid att få fram allt material, vi är en liten grupp här och vi jobbar ju mycket med dödligt våld, vi har haft många stora ärenden den sista tiden som säkert många har hört. Det är lite svårt ibland att få ihop alla delar. 

Hur ser bevisläget ut i övrigt?

– Vi har ju vissa delar, med signalement och vi har även något spår som vi i och för sig inte vet om det kommer från gärningsmannen eller inte, men det är vad vi hoppas på.

– Det här är svåra ärenden, oftast är det ju så att en sån här gärningsperson inte är den som går runt och pratar om det med andra utan lever väl mer isolerat. Och i och med att det är svårt får vi jobba hårdare. Vi ger oss inte, vi försöker ju, säger Anette Timm Preinfalk.

Förhör med uppgiftslämnare

Och att hantera de hundratals tipsen som kommit in kommer ta tid. Analysarbetet och struktureringen av tipsen pågår.

– Sen blir det förhör utifrån de tipslämnare som lämnar in uppgifter, där vi får fråga vad det är som gör att de tipsar om en viss person och så vidare. Men det tar tid att strukturera upp så mycket material.

SE MER:

Så ser lagen kring våldtäkt ut i Sverige