”Hornychefen” försökte köpa sex av tonårsflicka

Expressens reporter Kim Malmgren: ”Det är män i alla åldrar”.
Foto: Polisen
Frun sprayade ”TORSK” på mannens bil.
Foto: Polisen
Fackmannen medger att han köpt sex vid ett tiotal tillfällen där han kommit i kontakt med kvinnor via olika sajter på nätet, men han nekar samtidigt till de åtalade handlingarna.

När hustrun fick veta om makens kontakter med prostituerade sprayade hon ner rutorna på hans bil med ordet ”TORSK”.

Nu åtalas ”Hornychefen”, en västsvensk medelålders man med flera fackliga förtroendeuppdrag, för att ha försökt köpa sexuella tjänster av en tonårsflicka. 

– Jag tycker att ni borde jobba mer med annan brottslighet, såsom barnäktenskap och annat, sådant är ju hemskt, säger mannen och nekar till brott.

Det var i en större sexköpsutredning under förra året som polisen gick igenom en prostituerad tonårsflickas mobiltelefon i jakt på sexköpare. I en av hennes chattdiskussioner stämde hon träff med ”Hornychefen”, en man som själv presenterade sig för henne som ”en Svensk karl som gärna träffar någon diskret på sidan av” ... ”efter eller innan jobbet”.

Bakom aliaset ”Hornychefen” finns en man i 50-årsåldern på chefsposition och med fackliga förtroendeuppdrag, vilket han själv tar upp i förhör hos polisen då han i höstas anhölls misstänkt för brottet utnyttjande av barn genom köp av sexuell handling.

I en polisrapport från när polisen besökte mannens bostad noteras att den bil som användes vid sexköpet fanns parkerad där, men att någon sprayat ordet TORSK på både framrutan och en av sidorutorna. 

”Hon blev jättearg”

I förhör berättar mannen att det var hans hustru som sprayade ner bilen efter att hon kommit på honom. 

Hustrun berättar i sin tur att hon blivit kontaktad av en kvinna på Facebook som skickade henne en skärmdump på en sexkonversation mannen haft med en prostituerad med orden: ”Det här är din man!” 

– Det var efter det min fru skrev torsk på min bil. Hon blev jättearg, säger den nu åtalade mannen. 

”En Svensk karl”, beskrev ”Hornychef” sig som och föreslog träffar efter jobbet.

Hoppade in i bilen

Själva mötet inträffade i Stenungsund i mars förra året, när den västsvenske mannen var på väg hem efter arbetet. Han berättar för polisen att han tror sig ha tagit ut kontanter för att betala för oralsex med en prostituerad kvinna han kommit i kontakt med, vilket skett ett tiotal gånger tidigare, men att han denna gång ångrade sig då hon satte sig i bilen.

– Ja, hon hoppade in i min bil och jag fick en lite olustighetskänsla så jag frågar om jag skall köra henne en bit. Jag gör ingenting utan skjutsar henne en liten bit. Jag minns inte om jag gav henne några pengar eller inte. Jag kan ha gjort för att jag lurat dit henne.

Vad var det som gjorde att du inte vill ville ha den beställda sexhandligen, det borde ju varit säkert för dig när tjejen väl hoppat in i din bil?

– Vi skulle köra till en plats som var lite undanskymd, det var där jag var orolig att någon skulle vara eller så. Jag fick en olustig känsla.

Pengarna gick till barnmat

Den unga kvinnan, som var under 18 år vid tillfället, uppger för polisen att hon hade sålt sex i en dryg månad, och säger att pengarna gått till att köpa barnmat, blöjor, barnolja och chips. 

Mannen åtalas nu för försök till köp av sexuell tjänst. Enligt åklagaren Katarina Olsson går det inte att bevisa att han kände till flickans låga ålder. 

– Jag ansåg helt enkelt inte att jag kunde bevisa att han hade förstått eller varit oaktsam vad gäller hur ung hon var, säger Katarina Olsson.

Mannen nekar också till att ha försökt köpa sex av flickan, däremot medger han i förhören att han tidigare vid ett tiotal gånger betalat äldre kvinnor för sexuella handlingar.

Mannens vädjan till polisen

Enligt hans försvarare Sophie Edholm står mannen fast vid sitt nekande. I övrigt vill hon inte kommentera. 

Mannen säger i förhör att han har sökt hjälp på egen hand och ifrågasätter varför polisen lagt ner så mycket kraft på historien, då det enligt honom finns så mycket annan, grövre brottslighet:

– Lite tråkigt är det ju för jag har ju lämnat detta bakom mig och sökt hjälp. Som brottsling är jag ju inte återkommande. Jag tycket att ni borde jobba mer med annan brottslighet, såsom barnäktenskap och annat, sådant är ju hemsk.


Så köpte socialchefen sex på arbetstid

Samtidigt som den höge chefen inom socialtjänsten ledde arbetet med att hjälpa socialt utsatta kvinnor, barn och familjer i den västsvenska kommunen utnyttjade han de som stod längst ner för egen njutning. I oktober 2018 avslöjades han av polisens spanare och under 2019 dömdes han för att ha köpt sex vid nio tillfällen av flera prostituerade kvinnor.