Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Högsta domstolens besked – till dömde hedersmördaren

Kvinna attackerades i Mölnlycke – dog på sjukhuset
Mannen är dömd till livstids fängelse för att ha mördat sin exfru vid en sopstation i Mölnlycke.Foto: POLISEN
I december 2018 mördades en kvinna av sin exmake vid en sopstation i Mölnlycke.Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Mannen mördade sin exfru vid en sopstation.

Motivet: Heder.

Han vägrade acceptera sitt livstidsstraff och överklagade till Högsta domstolen – som nu meddelar att de nekar honom prövningstillstånd.

Knivmordet inträffade i december 2018, vid en sopstation i Mölnlycke. Mannen attackerade sin exhustru genom att först slå henne med en pistol och sedan knivhugga henne flera gånger.

Hon dog på sjukhuset.

Kvinnan och den irakkurdiske mannen hade tidigare varit gifta, men skilt sig och hon gifte om sig med en svensk man. Innan dådet var hon rädd för att något skulle hända henne och GT:s granskning av fallet visar att flera personer och myndigheter kände till.

Skrev självbiografisk text

I sin ensamhet skrev hon också en självbiografisk text, en berättelse om våld och hot, som hon ville få publicerad i händelse av sin död.

Innan han tog livet av henne övervakade exmaken kvinnan – och hovrätten för västra Sverige slog i sin dom fast att det var heder som var motivet till mordet.

”Genom utredningen i målet är det bortom rimligt tvivel styrkt att NN (mannen) hade ett sådant hedersmotiv som åklagarna gjort gällande när han begick gärningen”, skrev hovrätten i domen.

Det är åklagare Lotta Nielsen som var förundersökningsledare.

– Jag påstår att motivet för den här gärningen har varit att återställa den hedern som då ska ha gått förlorad i och med att de skilde sig och sedan gifte om sig med en svensk man. Det är mitt påstående, sa hon i samband med att åtalet väcktes.

HD:s besked

Själv nekade mannen till den motivbilden och han överklagade hovrättsdomen till Högsta domstolen. I överklagandet hävdade han vidare att han inte fått en rättvis rättegång, att han bland annat ”förvägrats insyn i utredningsmaterial som har varit väsentligt för hans försvar”.

Men Högsta domstolen går inte honom till mötes, utan meddelar att de inte beviljar prövningstillstånd. Därmed står hovrättens dom fast.